Gradonačelnik Žitomira, kaže da je još jedan vazdušni napad pogodio civilnu zgradu i termoelektranu

Gradonačelnik Žitomira, kaže da je još jedan vazdušni napad pogodio civilnu zgradu i termoelektranu

U ukrajinskom gradu Žitomir došlo je do još jednog vazdušnog udara, rekao je gradonačelnik Serhij Suhomlin u dve video poruke objavljene na Fejsbuku u sredu uveče.

Ovo dolazi nakon što je Suhomlin rekao da su stambena zgrada i velika tekstilna fabrika u Žitomiru uništeni u ruskim vojnim udarima u utorak uveče. Došlo je i do ruskog vojnog udara koji je u subotu sravnio sa zemljom deo ukrajinske fabrike tenkova izvan Žitomira, što je potkrijepljeno geolociranim video snimkom o posledicama.

U poruci od srede, gradonačelnik je rekao: „Upravo je izvršen vazdušni napad. Pogođena je termoelektrana Žitomir i civilna zgrada.“

U pogođenoj civilnoj zgradi, gradonačelnik je rekao da se starija žena koja je tamo živela krila u podrumu i izašla živa sa lakšim povredama, zbog čega se nalazi u bolnici.

Gradonačelnik je takođe rekao da su svi prozori razbijeni u dve bolnice, uključujući i dečju, ali da nije bilo žrtava i da su svi bili u skloništu za bombe. Suhomlin je dodao da će napisati pismo zahvalnosti lekarima za „tako sjajan posao“.

Za sada nema žrtava u vezi sa udarom na termoelektranu, ali će elektrana, prema rečima gradonačelnika, „najverovatnije“ morati da bude zatvorena. Fabrika napaja veliki deo grada, rekao je, obezbeđujući toplotom 30% Žitomira. Suhomlin je rekao da će zvaničnici dati sve od sebe da to ponovo pokrenu.

Suhomlin je rekao da grad gasi svoju uličnu rasvetu nakon što je ukrajinska vojska savetovala zvaničnike da to učine jer su ruske vazduhoplovne snage „promenile strategiju” sa avionima koji dolaze „veoma nisko”.

„Mi se držimo. Pred nama je noć i shvatamo da može biti veoma vruća. Rusi shvataju da gube na svim frontovima. Oni više ne traže ono što su tražili. Treba da opstanemo i da se držimo“, rekao je gradonačelnik.