Gradonačelnica Sarajeva poslala Šapiću haške presude Ratku Mladiću

Gradonačelnica Sarajeva poslala Šapiću haške presude Ratku Mladiću

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poslala je beogradskom kolegi Aleksandru Šapiću kopije presuda Haškog tribunala kojim je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, piše RSE.

Karić je kopije presuda poštom poslala u Beograd nakon što je gradonačelnik Beograda izjavio da ne zna za Mladićeve ratne zločine, piše RSE .

„Ono što znam, jeste da je Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam“, napisao je 23. jula Šapić na Tviteru, odgovarajući na zahtev Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji koja je zatražila uklanjanje Mladićevog murala u Beogradu.

Gradonačelnica Sarajeva kazala je za Radio Slobodna Evropa da je njena obaveza bila da reaguje na ovakve izjave, kao gradonačelnica grada koji je tokom rata devedesetih godina prošlog veka bio pod najdužom opsadom u modernoj istoriji. Opsada je trajala 1.425 dana.

Karić je pozvala gradonačelnika Beograda da pročita presude i da „ne vređa dodatno građane BiH koji su pretrpeli agresiju, te članove porodica ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici 1995. godine“.

„Izjava gradonačelnika Beograda duboko je potresla sve ljude koji vole BiH, one koji su preživeli agresiju i genocid te proveli rat u ovom gradu. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu. Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. I ja nisam bila rođena kad su se dogodili mnogi zločini u svetu dešavali, ali ih nikada ne osporavam“, istakla je Karić.

Na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu, Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je 22. jula gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. To do danas nije učinjeno.

Inače, proteklih godina murali Ratku Mladiću su oslikavani i u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska- Banjaluci, na severoistoku BiH, Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Gradiški na severozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je zatražio uklanjanje murala sa likom i delom Ratka Mladića, ocenjujući da je „situacija toliko nakaradna da se može sačiniti ‘turistička’ karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima“. Jedino je Foča uklonila mural.

Krajem jula prošle godine, Incko je dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest meseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Kaznu izdržava u zatvoru u Velikoj Britaniji.