Litvanija zabranila ulazak patrijarhu Kirilu

Litvanija zabranila ulazak patrijarhu Kirilu

Litvanija je zabranila poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu ulazak na svaju teritoriju zbog njegove podrške specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, preneo je novinski portal DELFI, pozivajući se na litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu zabranjen je ulazak u Litvaniju zbog podrške ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS .

Precizira se da su litvanske vlasti 23. juna uvrstile poglavara Ruske pravoslavne crkve na listu nepoželjnih osoba.

U sredu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo da „patrijarh namerno negira teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, opravdava i podržava radnje Ruske Federacije“, što, prema mišljenju Ministarstva, stvara dovoljno osnova za uvođenje takve zabrane protiv njega.

Prethodno je Vladimir Legojda, predsednik odeljenja Sinoda Moskovske patrijaršije za odnose Crkve sa društvom i medijima, rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve ni na koji način ne reaguje na sankcije protiv njega. Prema rečima Legojde, patrijarha zanima samo efekat sankcija na živote stranih parohija i parohijana Ruske pravoslavne crkve. Poglavar Ruske pravoslavne crkve je u svojim besedama više puta pozivao episkope, sveštenstvo i sve vernike da ostanu verni jedinstvu crkve i mole se za uspostavljanje mira u Ukrajini.