Austrija je od Gasproma uzela najveće skladište u zemlji

Austrija je od Gasproma uzela najveće skladište u zemlji

Najveći austrijski operater skladišta gasa RAG Austria AG konačno je preuzeo upravljanje najvećim skladištem gasa u zemlji „Hajdah” u Salcburgu, kojim je ranije upravljala ruska kompanija „Gasprom”, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Kroner cajtung.

Austrijska vlada donela je odluku da Gaspromu oduzme skladište Hajdah zbog nedostatka plavog goriva. Austrijsko zakonodavstvo dozvoljava korišćenje svih skladišta u zemlji u slučaju nestašice gasa, dok je ruska kompanija Haidach držala praznim.

Kako je u utorak izvestila austrijska ministarka za zaštitu klime Leonore Gevesler, RAG Austria AG je već počela da rezerviše kapacitete za skladištenje gasa, a počinje da ga puni od 1. avgusta.

„Napunjena skladišta gasa su naše osiguranje za predstojeću zimu. Zato je pre svega važno da sva skladišta u Austriji budu popunjena“, rekla je ona.

Predsedavajući RAG Austria AG, Markus Mitteregger, složio se sa ministrom: „Sada je jasno koliko je osnovno skladištenje energije za bezbedno snabdevanje energijom tokom cele godine u Austriji i Centralnoj Evropi. Velike količine i sezonsko skladištenje u našim podzemnim skladištima su važan element u obezbeđivanju ovoga danas i sutra.“ .

Austrijska kancelarka je još u maju upozorila da će skladište u Salcburgu biti prebačeno na druge dobavljače ako ga Gasprom ne napuni gasom.

Ruski Gasprom je početkom jula smanjio isporuke gasa austrijskoj kompaniji OMV za 70 odsto nakon početka remonta Severnog toka-1.