Sednica Saveta bezbednosti UN: Predstavljanje izveštaja UNMIK-a i obraćanje predsednika Vučića

Sednica Saveta bezbednosti UN: Predstavljanje izveštaja UNMIK-a i obraćanje predsednika Vučića

Danas će se održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u NJujorku posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK). Predstavljajući Srbiju, obratiće se predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj UNMIK-a, koji pokriva period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolina Zijade.

Na sednici će prisustvovati i predstavnici Prištine, predvođeni predsednicom privremenih institucija, Vjosom Osmani.

Guterešov izveštaj naglašava povećanje tenzija između Beograda i Prištine, kao i krhku bezbednosnu situaciju na severu Kosova. Izražava zabrinutost zbog nedostatka napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština i poziva na hitan dijalog radi zaštite prava svih zajednica.

Predsednik Vučić će imati niz susreta sa predstavnicima UN, uključujući i stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, Vasilija Nebenzju. Takođe će prisustvovati prijemu koji priređuje Stalna misija Republike Srbije pri UN.

Predstavnici Srbije će takođe voditi konsultacije sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN, kako bi objasnili poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici. Vučić je najavio snažan otpor usvajanju takve rezolucije, smatrajući da bi ona dodatno narušila odnose u regionu.