Zelenski dozvolio braniocima da napuste Mariupolj, oni odbili

Zelenski dozvolio braniocima da napuste Mariupolj, oni odbili

Predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za ruske medije rekao da je dozvolio ukrajinskoj vojsci da napusti Mariupolj, ali su oni odbili.

„Razgovarao sam sa ovim momcima (odbrambenicima Mariupolja – prim. aut.) … Takođe sam im rekao: „Sve razumem, momci, sigurno ćemo se vratiti. Ali ako osećate da morate da izađete, a osećate se tako dobro i da možete da preživite, uradite to. Razumem kako to izgleda za vojsku. Uradi to. „

Dao sam im taj izbor. Rekli su: „Ne možemo [napustiti grad]. Ovde ima ranjenih. Nećemo ostaviti ranjene.“ I ne samo to, rekli su: „Nećemo ostaviti mrtve“.

Da razumete: leševi leže na putevima i trotoarima u gradu. Leševi samo leže – niko ih ne uklanja – ruski vojnici i građani Ukrajine, svi… A naša vojska nije spremna da ostavi ni mrtve vojnike. Nisu spremni da izađu i negde zakopaju, da zakopaju kao đubre. I ne oficiri, nego svi. Zato oni štite grad, štite ranjene, štite mrtve koje žele da sahrane.“

Zelenski je takođe rekao da je Rusija nasilno uklonila više od dve hiljade dece iz Mariupolja, od kojih su neka bila bez roditelja.

„Prema našim podacima, više od 2.000 dece je odvedeno, pa su pokradena jer im se ne zna tačna lokacija. Odvode se sa roditeljima ili bez njih. Generalno, ovo je katastrofa. Ne mogu. da vam kažem kako to izgleda. To je strašno. Čuvaju ih kao duše za fond za razmenu“, rekao je Zelenski.