Katar: Nema novih investicija u Rusiju do stabilizacije stanja

Katar: Nema novih investicija u Rusiju do stabilizacije stanja

Ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani govori tokom Foruma u ​​Dohi u glavnom gradu Katara 26. marta.

Katarski ministar spoljnih poslova, šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, rekao je Beki Anderson sa Si-En-Ena u intervjuu da su ulaganja u Rusiju trenutno „pod punom revizijom“ i da Katar ne razmišlja o povećanju svojih investicija tamo sve dok ne bude „bolje“. okruženje i više političke stabilnosti“.

„U sadašnjoj situaciji ne razmišljamo ni o kakvim novim investicijama. Čak i u Evropi, dok ne budemo jasniji oko stabilnosti situacije… Pa, ne cela Evropa, već oblasti u kojima osećamo da postoje neke tenzije ili da možemo da imamo bilo kakav politički rizik, jer na to moramo da gledamo iz sve dimenzije“, rekao je Al-Tani za CNN na marginama Foruma u ​​Dohi.

Katar Investment Authoriti (KIA) ima značajna ulaganja u ruskog naftnog giganta Rosnjeft, za koje je Al-Tani rekao da je odluka doneta na osnovu „komercijalne procene i da je još u toku“, međutim, za sada se neće povećavati.

Dok je stav Katara protiv bilo kakvog akta agresije ili upotrebe moći protiv suverene zemlje, emir kaže da je svoje komunikacione kanale držao otvorenim sa svim stranama. Rekao je da često razgovara sa ruskim i ukrajinskim kolegama kako bi „ponudili našu pomoć ili doprinos deeskalaciji situacije i okončanju ovog rata“, a nedavno je bio u Moskvi i sastao se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

„Ono što verujem i iz mog razgovora sa mojim kolegom tamo u Rusiji jeste da su oni spremni da se angažuju na zahtevima koje su postavili. E sad, koliko je ukrajinska vlada spremna da pruži po tim zahtevima, to je zaista odluka ukrajinske vlade i ukrajinskog naroda… Treba da se fokusiramo na prekid vatre, humanitarne koridore, donošenje humanitarne pomoći Ukrajini i umesto da imamo ovaj sukob i neslaganje na bojnom polju, biti za stolom,”

Katar je često igrao posredničku ulogu u deeskalaciji sukoba i dovođenju protivnika za sto, posebno između Talibana i Sjedinjenih Država i između Zapada i Irana oko JCPOA. Ministar inostranih poslova rekao je za CNN da veruje da je ova politika najbolji put napred.