Ruske snage blokiraju evakuaciju više od 1.000 automobila

Ruske snage blokiraju evakuaciju više od 1.000 automobila

Više od 1.000 automobila u kojima su bili Ukrajinci sprečeno je da pređe na teritoriju koju drže Ukrajinci u Zaporožju, saopštila je tamošnja regionalna vojna uprava.

Administracija je u petak saopštila da su automobili puni ljudi koji pokušavaju da se evakuišu zaglavljeni na ruskom kontrolnom punktu u gradu Vasilivka.

„U Vasiljevki, okupatori četvrti dan zaredom ne dozvoljavaju da više od 1.000 automobila uđe na teritoriju koju kontroliše Ukrajina“, navodi se u objavi Telegrama i dodaje da su u automobilima žene i deca, a da je većina njih. više nemaju novca za hranu i vodu.

Nekoliko automobila uspelo je u četvrtak da se probije do grada Zaporožja, na jugoistoku Ukrajine.

„Vlasnici preduzeća Berdjansk su prinuđeni da kupuju robu sa Krima, a potrebno je da se prijave za pratnju konvoja. Takva registracija pomaže lokalnim saradnicima da prikupe informacije o tome ko se vraća sa robom i od koga kasnije možete da naplatite ‘tribut’, “, saopštila je regionalna uprava.

Na snimku koji je za Telegram objavio Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbednost vidi se dugačak red automobila pored puta.