Osuđujući rat u Ukrajini, Buš nehotice naziva rat u Iraku neopravdanim

Osuđujući rat u Ukrajini, Buš nehotice naziva rat u Iraku neopravdanim

Bivši predsednik Džordž V. Buš napravio je niz verbalnih gafova tokom svoje karijere u politici.
Predsednički centar Džordža V. Buša/ Screengrab od NPR

Bivši predsednik Džordž V. Buš kritikovao je u četvrtak ruskog predsednika Vladimira Putina kada je njegov stari neprijatelj, verbalni lapsus, ponovo udario. Buš je na kraju osudio Putinovu invaziju na Ukrajinu — ali ne pre nego što je osudio „potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak“.

Buš je povlačio paralelu između načina na koji zemlje sprovode izbore i njihovog stava prema drugim nacijama kada mu je jezik bio odmetnut.

„Rezultat je odsustvo kontrole i ravnoteže u Rusiji i odluka jednog čoveka da pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak — mislim na Ukrajinu“, rekao je Buš.

„Irak… u svakom slučaju“, rekao je odmahujući glavom, dok su se članovi publike smejali. Zatim je naveo svoje godine, 75 godina, pre nego što se vratio svom govoru.

Buš je govorio publici u svojoj predsedničkoj biblioteci u Dalasu, u Teksasu, na događaju usredsređenom na važnost obezbeđivanja slobodnih, fer i sigurnih izbora, sa ciljem da se ojača poverenje birača u američke izbore. Ali verbalni gaf bivšeg predsednika brzo je privukao pažnju na društvenim mrežama i u naslovima.

Buš je 2003. odveo SAD u invaziju i rat u Iraku na osnovu toga da je režim Sadama Huseina imao oružje za masovno uništenje i da je radio na nuklearnom oružju. U zemlji nisu pronađeni dokazi o takvim pretnjama. Članovi njegove administracije su insistirali da su radili na osnovu pogrešnih obaveštajnih podataka.

U govoru u četvrtak, Buš je uporedio slobodne i poštene izbore ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa Putinovim potiskivanjem njegovih političkih protivnika.

Takođe je rekao da je nedavno razgovarao sa Zelenskim preko Zoom-a, proglašavajući ukrajinskog lidera „kul dečakom — Čerčilom 21. veka“.

Buš je slavno bio izvor malapropizama, čak je podstakao termin „bušizmi“ i podstakao istraživanje lapsusa.