Šmihal: Rat naneo štetu više od 340 milijardi dolara

Šmihal: Rat naneo štetu više od 340 milijardi dolara

Od 10. septembra, rat je prouzrokovao štetu Ukrajini više od 340 milijardi dolara, potvrdila je Svetska banka.

„Ukupan iznos štete koju je do danas potvrdila Svetska banka iznosi više od 340 milijardi američkih dolara. Iznos sredstava koji je verifikovan i potreban za rekonstrukciju je oko 105 milijardi američkih dolara… Suma će se menjati kako se rat nastavlja, razaranja se, nažalost, nastavljaju i očigledno ćemo zahtevati još“, rekao je premijer Denis Šmihal.

On je takođe još jednom naglasio da prioritetni izvor sredstava za obnovu Ukrajine mora biti konfiskovana imovina Rusije, a ne samo državni budžet Ukrajine i međunarodna podrška.

„Pozivamo da se usvoji nacionalno zakonodavstvo, da se razmotri mogućnost međunarodnog sporazuma ili zakonodavstva, koji će omogućiti stvaranje novog sistema bezbednosti u svetu, kada agresor shvati da će platiti za svoju ničim izazvanu agresiju i ovo je kritično važno“, rekao je Šmihal.

Kako je saopšteno, Šmihal je 5. septembra izjavio da je Ministarstvo za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine zajedno sa Svetskom bankom proverilo gubitke koje je izazvala Rusija na 326 milijardi dolara.

Šmihal je naveo i da je za brzi oporavak potrebno 17 milijardi, od čega će Ukrajina dobiti 3,4 milijarde već ove godine.

Jaltinska evropska strategija (IES) je međunarodna godišnja konferencija ukrajinskih i stranih političara i preduzetnika, osnovana 2004. Svrha konferencije je susret političkih lidera i poslovnih ljudi u cilju promocije razvoja Ukrajine i podrške njenim aspiracijama ka evropskim integracijama.