Kanadski konzervativci biraju populiste u pokušaju da zbace Trudoove liberale

Kanadski konzervativci biraju populiste u pokušaju da zbace Trudoove liberale

OTAVA – Kanadski konzervativci su u subotu izabrali Pjera Poljevra, poslanika veterana koji je promovisao bitkoin kao način za borbu protiv inflacije, da predvodi pokušaj stranke da svrgne liberale i premijera Džastina Trudoa, prenosi Rojters.

Poilievre, 43, osvojio je vođstvo u prvom krugu rangiranih glasanja u kojima je glasalo više od 400.000 članova. Poilievre postaje šesti lider konzervativaca od 2015. godine, perioda u kojem su izgubili tri izbore od Trudoa.

Poilievre je pobedio svog glavnog konkurenta Žana Šareta, bivšeg premijera Kvebeka, i još trojicu u kampanji koja je osudila Trudoa i guvernera centralne banke jer nisu uspeli da obuzdaju nagli rast inflacije.

„Večeras počinje put za zamenu stare vlade koja vas košta više, a donosi manje sa novom vladom koja vas stavlja na prvo mesto – vašu platu, vašu penziju, vaš dom, vašu zemlju“, rekao je Poaljevr u svom pobedničkom govoru.

Žurka je ublažila događaj, zakazan mesecima, nakon smrti kraljice u četvrtak, započevši minutom ćutanja u njenu čast. Ranije u subotu, Kanada je na svečanoj ceremoniji proglasila Čarlsa za kralja.

Kao član Komonvelta zemalja bivšeg Britanskog carstva, monarh je formalni šef kanadske države.

Poilievre je prvi put zauzeo mesto u parlamentu 2004. godine, nekoliko dana nakon svog 25. rođendana, predstavljajući prigradsko područje koje uključuje delove Otave. Bio je ministar za demokratske reforme, a zatim i kao ministar za zapošljavanje i socijalni razvoj sve dok Trudeau (50) nije preuzeo dužnost 2015. godine.

Dok je novi šef konzervativaca dobro poznat u Otavi, gde je redovno stajao u parlamentu da bi uputio uporne kritike na račun Trudoa i njegove vlade, sada će morati da pojača svoj profil u ostatku Kanade.

Trebalo bi da ima dosta vremena. Trudoova podrška levičarskih Novih demokrata znači da bi izbori mogli da dođu do 2025. Anketari kažu da će Poaljevre biti veliki protivnik, posebno ako se Trudo kandiduje po četvrti put.

„Evo dvoje ljudi koji tačno znaju kako da pritisnu dugmad jedno drugom, koji tačno znaju kako da se uvuku jedan drugom pod kožu“, rekao je Šači Kurl, predsednik kompanije za ispitivanje javnog mnjenja Angus Reid Institute, iz Poaljevra i Trudoa.

U februaru, Poilievre je podržao demonstrante koji su blokirali granične prelaze i paralizovali centar Otave na tri nedelje kako bi protestovali protiv Trudoa i njegove politike vakcinacije protiv COVID-19.

Poilievre je takođe označio otpuštanje guvernera Banke Kanade Tifa Maklema kao jedno od svojih glavnih predizbornih obećanja, okrivljujući kupovinu obveznica centralne banke zbog pandemije za podsticanje povećanja cena.

Bivši lider Konzervativne stranke, svrgnut u februaru, pokušao je da stranku dovede do političkog centra i odbio je da u potpunosti prigrli demonstrante.

Poilievre „predstavlja … duboku dušu onoga što je Konzervativna partija danas“, rekao je Kurl.