Oružane snage Ukrajine odbijaju ruske napade

Oružane snage Ukrajine odbijaju ruske napade

Ruske snage nastavljaju da usmeravaju svoje napore na pokušaje da u potpunosti zauzmu region Donjecka, organizuju odbranu i zadrže kontrolu nad privremeno zauzetim teritorijama, kao i da ometaju aktivna dejstva ukrajinskih odbrambenih snaga u određenim oblastima. Međutim, Oružane snage Ukrajine odbijaju ruske napade i nanose značajne gubitke ruskim trupama, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„Neprijatelj nastavlja da usmerava napore na pokušaje pune okupacije Donjecke oblasti, organizovanja odbrane i održavanja privremeno osvojenih teritorija, kao i remećenja aktivnih operacija odbrambenih snaga na određenim pravcima. Vatra po našim položajima duž linije kontakta, sprovodi mere. da pregrupiše trupe na određenim pravcima, pojača rezerve i izvrši vazdušno izviđanje. I dalje postoji opasnost od vazdušnih i raketnih udara širom teritorije Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, precizira se da ruske snage nastavljaju da udaraju po domovima civila i objektima civilne infrastrukture, kršeći zakone i običaje ratovanja i norme Međunarodnog humanitarnog prava. Rusi su tokom proteklog dana izveli 4 raketna udara, 24 vazdušna i 72 napada uz upotrebu MLRS.

Ruskim vazdušnim udarima, raketnim napadima i upotrebom MLRS sistema oštećena je infrastruktura više od 58 naselja. Konkretno, to su Harkov, Zoločiv, Druzhkivka, Siversk, Zakitne, Njujork, Veselianka, Mariinka, Krasnohorivka, Poltavka, Mali Shcherbaki, Mirne, Velike Artakove, Krivij Rih, Nikopolj, Olhivske, Zaporizhzhia, Orihiubivka, Mirohichaikiv, Mirohichaikiv i Stavok.

Kako je preneo Ukrinform, od 6. septembra 2022. godine u Harkovskoj oblasti od ruskih snaga oslobođeno je oko 8.500 kvadratnih kilometara, 388 naselja.