Vašington Seulu ponudio svoje „nuklearne kapacitete“

Vašington Seulu ponudio svoje „nuklearne kapacitete“

Sjedinjene Države i Južna Koreja rekle su da će se Pjongjang suočiti sa „odlučnim odgovorom“ u slučaju nuklearnog udara, izdavši upozorenje nakon što je Severna Koreja kodifikovala sopstvenu nuklearnu doktrinu u novi zakon.

Bezbednosni zvaničnici obe nacije okupili su se u petak na „Sastanku grupe za proširenu strategiju odvraćanja i konsultacije“ kako bi razgovarali o načinima za „jačanje odvraćanja od agresije DNRK i šire suprotstavljanje pretnji DNRK“, koristeći zvanični naziv Severa, Demokratska Narodna Republika Korea. Veći deo samita bio je fokusiran na nuklearna pitanja, a dve strane su se obavezale na hitnu odmazdu na budući napad Severne Koreje.

„Sjedinjene Države i [Južna Koreja] jasno su stavile do znanja da će svaki nuklearni napad DNRK biti naišao na neodoljiv i odlučan odgovor“, rekli su zvaničnici u zajedničkom saopštenju, takođe izražavajući „ozbiljnu zabrinutost zbog eskalirajućih i destabilizujućih poruka DNRK u vezi sa nuklearnim oružjem upotrebe, uključujući usvajanje novog zakona o nuklearnoj politici“.

Krajem prošle nedelje, Sever je razjasnio svoju politiku nuklearnog oružja u novom zakonu, rekavši da će pokrenuti nuklearni napad „automatski i odmah“ ako se njegov sopstveni arsenal ikada nađe u opasnosti, iako je naglasio da bombu drži samo u odbrambene svrhe.

Kao odgovor na zakon, Vašington je ponovio svoju „gvozdenu i nepokolebljivu posvećenost da iskoristi čitav niz svojih vojnih sposobnosti“ – uključujući „nuklearnu, konvencionalnu, protivraketnu odbranu i druge napredne nenuklearne kapacitete“ – za odbranu Južne Koreje, dodajući ona bi „nastavila da raspoređuje i koristi strateška sredstva u regionu“.

Sjedinjene Države već dugo imaju snage od oko 30.000 vojnika u Južnoj Koreji i održavaju redovne zajedničke vežbe sa Seulom koji je Pjongjang više puta prozivao kao provokativnu, posmatrajući ih kao probe za invaziju.

Zapadni zvaničnici su predvideli skoru nuklearnu probu Severne Koreje poslednjih meseci, tvrdeći da se vojska sprema da održi svoje prvo suđenje od 2017. uprkos zvaničnoj najavi. Severnokorejski lider Kim Džong Un je, međutim, nedavno obećao da će unaprediti atomski arsenal svoje zemlje „najvećom mogućom brzinom“ i insistirao da vojska mora biti spremna za nuklearno raspoređivanje protiv „neprijateljskih“ stranih sila „u bilo kom trenutku“.