Oružane snage Ukrajine izvode oko 300 zadataka na jugu

Oružane snage Ukrajine izvode oko 300 zadataka na jugu

Na južnom pravcu, raketno-artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele su oko 300 vatrenih zadataka, eliminisale 59 ruskih vojnika i skoro 20 jedinica ruske tehnike.

„Odbrambene snage nastavljaju da isterivaju neprijatelja duž cele linije fronta. Neprijatelj nastavlja da ulaže napore da dođe do rezerve municije i ljudstva, tražeći alternativne načine isporuke naoružanja i opreme. Neprijatelj je tokom dana pokušavao da poboljša svoj taktički položaj. napadom na pravce Ternovi Podi – Liubomirivka i Čkalove – Bezimenne sa dva voda na četu potpomognutu tenkovima. U oba slučaja, osvajači su podbacili, pretrpeli gubitke i povukli se“, objavila je Operativna komanda „Jug“ na Fejsbuku.

Tokom proteklog dana, ruska avijacija je izvršila 15 udara na ukrajinske položaje. Uprkos tome, jedinice Oružanih snaga Ukrajine drže okupirane linije, odgovaraju vatrom i odbijaju pokušaje neprijatelja da poboljša taktičku poziciju.

Avijacija Oružanih snaga Ukrajine nanela je dva udara na ruske snage u oblasti Novopetrivka, Hersonska oblast.

Raketne i artiljerijske jedinice izvele su oko 300 vatrenih zadataka, pogodivši tri ruska klastera naoružanja i opreme, dve kontrolne tačke i stanicu za radio-elektronsku borbu.

„Da bi se razvejali mitovi osvajača o restauraciji mostova, kontrola vatre na mostu Antonivka je još jednom obezbedila njegovu neupotrebljivost“, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusi su izgubili 59 vojnika, tenk, pet haubica 152 mm, uključujući samohodne haubice Msta-B i Msta-S, komandno-štabno vozilo i kontrolno vozilo, 12 oklopnih vozila drugih tipova.

Kako je saopštila Operativna komanda „Jug”, 12 ratnih brodova manevriše u Crnom moru, kod obale Krima, uključujući četiri nosača više od 30 krstarećih raketa „Kalibr”.

Kako je saopšteno, Oružane snage Ukrajine su od 24. februara do 12. septembra eliminisale oko 52.950 ruskih vojnika.