Indonezija će preispitati pravila o minimalnoj plati

Indonezija će preispitati pravila o minimalnoj plati

DžAKARTA – Indonezija će preispitati minimalnu platu i druga pravila o radu, saopštila je u utorak kancelarija predsednika, nakon što su sindikati organizovali proteste širom zemlje protiv nedavnog povećanja cena benzina za koje kažu da je došlo čak i kada prihodi stagniraju, piše Rojters.

Predsednik Džoko Vidodo podigao je subvencionisane cene goriva u najvećoj ekonomiji jugoistočne Azije za 30 odsto ranije ovog meseca kako bi obuzdao rastući budžet za subvencije za energiju, što je izazvalo proteste radnika i studenata širom zemlje.

Poskupljenje goriva trebalo bi da ubrza inflaciju, koja je već dostigla najviši nivo od 2015. godine zbog rasta cena hrane.

Heru Budi Hartono, šef kabineta predsednika, sastao se u ponedeljak sa radnicima koji protestuju u predsedničkoj palati u centru Džakarte kako bi razgovarali o njihovim zahtevima, navodi se u saopštenju palate.

Radnici su pozvali na promenu formule koju vlada koristi za određivanje godišnjeg povećanja minimalne zarade, kao i na promene u kontroverznom zakonu o otvaranju radnih mesta, rekao je Heru u saopštenju, pozivajući se na kontroverzni zakon usvojen 2020. za koji sindikati kažu da je previše za -biznis.

Vlasti treba da preispitaju zahteve radnika u utorak, rekao je Heru.

S obzirom da su rast i inflacija u 2021. još uvek zaostajali od pandemije, minimalna plata je porasla u proseku za samo 1,09 odsto u 2022. u naciji od 270 miliona ljudi, prenose mediji.

Hermanto Ahmad, generalni sekretar sindikata KSPSI, citiran je u saopštenju palate da će povećanje cena goriva imati uticaj na cene drugih potrepština.

KSPSI nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Druga radnička grupa koja je organizovala skupove, KSPI, nastaviće proteste sve dok vlada ne poništi povećanje cena goriva, rekao je Rojtersu u utorak njen predsednik Said Ikbal.