Demokrate apeluju na Pelosi da ne uključuje „sporedni dogovor“ o energetici

Demokrate apeluju na Pelosi da ne uključuje „sporedni dogovor“ o energetici

VAŠINGTON – Sve veći broj demokrata u Predstavničkom domu SAD protivi se nacrtu zakona o energetskim dozvolama člana partije senatora Džoa Mančina koji ubrzava projekte fosilnih goriva, uključujući gasovod za prirodni gas u njegovoj državi Zapadna Virdžinija, prenosi Rojters.

Američki predstavnik Raul Griljalva rekao je u ponedeljak da je 77 demokrata u Predstavničkom domu potpisalo pismo predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi kojim se protivi toj meri, sporednom dogovoru koji je obezbedio Mančinu podršku Zakonu o smanjenju inflacije koji je predsednik Džo Bajden potpisao prošlog meseca.

Broj je porastao sa 72 potpisa prošle nedelje.

U pismu se navodi da će odredbe zakona o dozvolama „omogućiti da se zagađujući proizvodni i energetski razvojni projekti požuruju pre nego što porodice koje su prinuđene da žive u njihovoj blizini uopšte budu svesne planova“.

To bi takođe „ograničilo pristup javnosti sudovima da traže pravne lekove protiv nelegalnog razvoja projekata“ i oslabilo bi Zakon o čistoj vodi, navodi se u pismu.

Demokrate su pozvale Pelosi da izostavi zakon iz predloga zakona za privremeno finansiranje vlade do sredine decembra ili bilo kojeg drugog zakona koji se mora usvojiti. Taj predlog zakona, poznat kao trajna rezolucija, mora da dobije 60 glasova na početnom glasanju verovatno ovog meseca u Senatu od 50 prema 50.

Ovo pitanje ilustruje podelu među demokratama uoči izbora na sredini mandata 8. novembra na kojima se stranka nada da će zadržati kontrolu nad Kongresom. Bijela kuća, lider Senata Čak Šumer i Pelosi naznačili su podršku prijedlogu zakona o dozvoli.

Nezavisni senator Berni Sanders, koji se slaže sa demokratama, rekao je prošle nedelje da se protivi „katastrofalnom“ sporednom dogovoru „koji industrija fosilnih goriva pokušava da im olakša da zagade životnu sredinu i unište planetu“.

Senatorka Šeli Mur Kapito, republikanka iz Zapadne Virdžinije, predstavila je u ponedeljak svoj sopstveni zakon o energetskim dozvolama. To bi ubrzalo odobrenje Ekuitrans Midstream Corp-a dugo odlaganog, 6,6 milijardi dolara, gasovoda za prirodni gas od Zapadne Virdžinije do Virdžinije u roku od 21 dana od donošenja.

Senator Ričard Šelbi, takođe republikanac, rekao je da ne zna da li bi zakon o dozvoli mogao da bude priložen uz zakon o finansiranju, ali bi Capitovo zakonodavstvo moglo biti „dostojna alternativa“.