Narednih dana misija UN stiže u Olenivku

Narednih dana misija UN stiže u Olenivku

U narednim danima misija UN za utvrđivanje činjenica treba da stigne u okupirani grad Olenivka u Donjeckoj oblasti, gde je krajem jula ubijeno više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika, prenosi „Evropska istina“.

„U narednim danima, istražna misija (koja treba da stigne) u Olenivku ispitaće incident 29. jula, u kojem su poginula 53 ukrajinska ratna zarobljenika, a još 75 do 130 je povređeno“, izjavila je zamenica generalnog sekretara Organizacije za politička pitanja Rozmari Di Karlo na sastanku Saveta bezbednosti UN u sredu.

„Šef misije, general Karlos Alberto de Santos Kruz, putuje sa timom visokih zvaničnika i stručnjaka. Misija mora da izvrši svoj zadatak bez ikakvih prepreka, da dobije potpun pristup ljudima, mestima i dokazima“, rekao je predstavnik UN.

Di Karlo je takođe zahvalio Ukrajini i Rusiji „na njihovom konstruktivnom pristupu i njihovoj pripremi za ovu misiju“ i dodao da UN računaju na njihovu stalnu podršku.

Podsetimo, 29. jula ruski mediji izvestili su o granatiranju kolonije u Olenivki u Donjeckoj oblasti u kojoj su držani ukrajinski zatvorenici. Propagandisti su tvrdili da je bilo najmanje 53 mrtvih.

Generalštab Ukrajine demantovao je optužbe Ruske Federacije da su udar izvele Oružane snage. Prema navodima Generalštaba, Rusi su pokušali da sakriju mučenja i ubistva zatvorenika.

Obaveštajne agencije veruju da su ubistvo ukrajinskih zarobljenika u Olenivki u Donjeckoj oblasti organizovali plaćenici „Vagner” po ličnom uputstvu Jevgenija Prigožina, bez koordinacije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane Rusije.

U avgustu su Ujedinjene nacije stvorile komisiju za istragu smrti ukrajinskih ratnih zarobljenika u koloniji u okupiranoj Olenivki. Uključuje penzionisanog general-potpukovnika brazilske policije, islandskog diplomatu i nigerijskog policajca.