Kuleba: Dve trećine ukrajinskog žita usmereno ka Africi, Aziji i Bliskom istoku

Kuleba: Dve trećine ukrajinskog žita usmereno ka Africi, Aziji i Bliskom istoku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da se dve trećine ukrajinskog žita u okviru „žitne inicijative“ usmerava u zemlje Afrike, Azije i Bliskog istoka, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, prenosi Ukrinform.

„Upravo je još jedan brod sa ukrajinskim žitom stigao do obala Afrike u blizini Sudana. Ukupno, dve trećine poslatih brodova je usmereno ka Aziji, Africi i Bliskom istoku. Oporavak ukrajinskog izvoza hrane kroz „žitni koridor“ pozitivno je uticao na smanjenje cena na tržištu hrane. Ovo je važno za ublažavanje efekata prehrambene krize, posebno za najugroženije zemlje. U avgustu, čim su se desile prve isporuke iz ukrajinskih luka, cene pšenice su pale za najmanje 5%. To su realne činjenice, a lažnjaci Rusa o slanju ukrajinskog žita samo u Evropu jednostavno ne odgovaraju stvarnosti“, rekao je Kuleba.

Kuleba je napomenuo da je od pokretanja „žitnog koridora” ukrajinsko žito poslato u luke Kine, Džibutija, Egipta, Irana, Izraela, Indije, Republike Koreje, Libije, Somalije, Sudana, Turske, Jemena i zemlje EU.

Kuleba je podsetio da je jedini razlog za produbljivanje svetske prehrambene krize ove godine bio i ostao brutalni rat koji je pokrenula Rusija, koja je blokirala ukrajinske morske luke, a namenski uništila poljoprivrednu infrastrukturu i logistiku. On je naglasio da Ukrajina, kao jedan od garanta globalne prehrambene bezbednosti, ulaže sve napore da obezbedi izvoz, a Rusija snosi punu odgovornost za dalje funkcionisanje „žitnog koridora“.

Kako je preneo Ukrinform, 22. jula su Ukrajina, Turska, Ujedinjene nacije i Rusija potpisale sporazum o deblokadi tri ukrajinske luke za izvoz žitarica.