Volstrit: Akcije rastu, prekinut 3-nedeljni niz gubitaka

Volstrit: Akcije rastu, prekinut 3-nedeljni niz gubitaka

Akcije su završile u velikoj meri na porastu na Vol Stritu, stavljajući tržište u korak da prekine 3-nedeljni niz gubitaka. S&P 500 je porastao 1,8% u sredu, a tehnološki težak Nasdak još više.

Akcije malih kompanija nadmašile su ostatak tržišta. Airlines je dobro prošao nakon što je Junajted povećao svoju prognozu prihoda nakon užurbane letnje sezone putovanja.

Zalihe energenata su pale zajedno sa cenama nafte. Investitori pomno prate Federalne rezerve dok se bore protiv inflacije visokim kamatnim stopama. Potpredsjednik Lael Brainard je potvrdio odlučnost banke u borbi protiv inflacije u napomenama datim u srijedu, dvije sedmice prije sljedećeg sastanka Fed-a.

Akcije su porasle u popodnevnom trgovanju na Volstritu u sredu, što je dovelo do pokretanja tržišta da prekine 3-nedeljni niz gubitaka.

S&P 500 je porastao 1,5% u 14:25. Eastern i sada je u zelenom za nedelju dana. Dov Jones Industrial Average je porastao za 384 poena, ili 1,2%, na 31.530, a Nasdak za 1,7%.

Tehnološke akcije i trgovci na malo ostvarili su solidnu dobit. Intuit je porastao 3,9%. Cilj je porastao za 4,3% nakon što je objavio da ukida starosnu granicu za obavezno odlazak u penziju za svoju poziciju generalnog direktora, omogućavajući izvršnom direktoru Brajanu Kornelu da ostane još tri godine.

Junajted erlajns je porastao za 4,1% nakon što je povećao svoju prognozu prihoda nakon naporne letnje sezone putovanja. Ohrabrujuće ažuriranje pomoglo je nekoliko takmičara da polete. American Airlines je porastao za 3,3%, a Delta Air Lines za 2,3%.

Zalihe energenata su u velikoj meri pale pošto su cene sirove nafte u SAD pale za 5,5%. Valero Energy je pao za 0,4%.

Prinosi na obveznice su pali. Prinos na 10-godišnji trezor, koji utiče na kamatne stope na hipoteke i druge kredite, pao je na 3,25% sa 3,34% kasno u utorak. Dvogodišnji prinos trezora, koji ima tendenciju da prati očekivanja za akciju Fed-a, pao je na 3,45% sa 3,51%.

Fokus Volstrita ostaje na inflaciji i pokušaju Fed-a da obuzda visoke cene podizanjem kamatnih stopa. Centralna banka je ove godine već četiri puta podigla kamatne stope i tržišta očekuju da će na svom sledećem sastanku za dve nedelje isporučiti još jedno ogromno povećanje kamatne stope od tri četvrtine procentnog poena.

Centralna banka je bila jasna u svojoj odlučnosti da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa sve dok ne oseti da se inflacija izjednačava ili hladi. Zvaničnici Fed-a su u junu prognozirali da će referentna stopa dostići raspon od 3,25% do 3,5% do kraja godine i otprilike pola procentnog poena više u 2023.