Američki prevoznici umanjuju zabrinutost zbog potražnje za putovanjima

Američki prevoznici umanjuju zabrinutost zbog potražnje za putovanjima

United Airlines i American Airlines su u sredu pokušale da ublaže zabrinutost oko potražnje potrošača, rekavši da nema usporavanja u rezervacijama putovanja posle leta.

Američki prevoznici su svedoci najveće potražnje za putovanjima od pandemije. Tokom četvorodnevnog vikenda na Praznik rada, 8,76 miliona putnika je prošlo kroz kontrolne punktove Američke agencije za bezbednost saobraćaja (TSA), što je premašilo nivo iz 2019.

Potražnja za putovanjima, međutim, ima tendenciju da se ohladi nakon Praznika rada, koji tradicionalno označava kraj leta u SAD. Kako se deca vraćaju u školu, porodični odmori se obično usporavaju, ostavljajući prevoznike uglavnom zavisne od poslovnih putnika.

Patrick Kuaile, viši potpredsednik Junajted erlajnsa, rekao je na Kovenovoj godišnjoj konferenciji o transportu da su rezervacije putovanja do sada prkosile tom istorijskom trendu jer nije bilo pada prodaje karata između avgusta i septembra.

„Ne izgleda da je leto došlo do kraja“, rekao je on. „Toliko je jak.“

Podstaknut „okruženjem jake potražnje“, avioprevoznik sa sedištem u Čikagu u sredu je revidirao svoju procenu prihoda za tekući kvartal. Sada očekuje da će ukupan operativni prihod od kvartala do septembra biti veći za 12% u odnosu na isti period 2019. godine, u odnosu na prethodnu prognozu od 11%.

Junajted je takođe poništio prognozu za prilagođenu operativnu maržu zbog poboljšanja operativnih troškova bez goriva.

Izvršni direktor American Airlines-a Robert Isom, koji je takođe govorio na konferenciji, rekao je da su rezervacije za slobodno vreme „snažne“.

„Nastavljamo da vidimo da se prihodi i rashodi i marže prate kako smo očekivali“, rekao je Isom. „To su dobre vesti.“

Akcije Junajted erlajnsa porasle su za 3,75% na 37,93 dolara u popodnevnoj trgovini, dok su one američke porasle za 2,8% na 13,59 dolara.

Avio-industrija, koja se suočava sa rastućim troškovima za gorivo i plate, oslanja se na snažnu potražnju potrošača kako bi ublažila inflatorni pritisak višim cenama karata.

Ali investitori i analitičari nisu sigurni da će prevoznici imati istu moć određivanja cena kada se potražnja potrošača uspori. Dodatna zabrinutost, korporativna putovanja – glavna krava u industriji – nisu se oporavila na nivoe pre pandemije.

Isom je rekao da su se američki prihodi od korporativnih rezervacija oporavili na samo 75% nivoa iz 2019. Kvejl iz Junajteda je rekao da dok su korporativne rezervacije još uvek ispod nivoa pre pandemije, više cene karata su povećale prihod od poslovnih putovanja.

Dok kompanije pozivaju svoje zaposlene nazad u kancelarije, dva prevoznika očekuju dalja poboljšanja u korporativnim rezervacijama. U međuvremenu, oni računaju na održivi oporavak potražnje za međunarodnim putovanjima.

Isom je rekao da su američki transatlantski prihodi premašili nivoe iz 2019. Junajted vidi snažnu potražnju i u azijsko-pacifičkom regionu.

„Kad god zemlje smanje uslove za ulazak ili eliminišu zahteve za ulazak, vidimo zaista, zaista robusnu potražnju“, rekao je Kvejl.