Italijanski novinar „spašen nakon okidanja mine“ u Ukrajini

Italijanski novinar „spašen nakon okidanja mine“ u Ukrajini

Italijanski slobodni novinar koji je nestao krajem prošlog meseca dok je izveštavao o sukobu u Ukrajini nalazi se na lečenju u ruskoj bolnici, izvestilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Ruske snage su spasile Matiju Sorbija nakon što je automobil kojim je putovao prema liniji fronta izazvao minu, navodi se u saopštenju ministarstva. Tvrdilo se da su ga ljudi sa ukrajinske strane koji su pomogli Italijanu da stigne na odredište namerno namestili, nadajući se da bi za njegovu smrt mogla da se okrivi Rusija.

Internetska novinska agencija vvv.todai.it objavila je da je Sorbi povređen, pozivajući se na izvore u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova koji su rekli da je bio „umešan u incident“ dok je izveštavao o borbi na jugu Ukrajine.

Arndt Ginzel, kolega iz Italije, koji trenutno živi u gradu Nikolajevu, rekao je na društvenim mrežama da nije mogao da kontaktira Sobija od 31. avgusta. Sorbi mu je rekao da je napustio Nikolajev i otputovao u pravcu sela Aleksandrovka u Hersonskoj oblasti udaljenoj oko 50 km.

Hersonska oblast je pretežno pod kontrolom ruskih trupa.

Rusko ministarstvo objavilo je snimak navodno povređenog Sorbija kako leži u bolničkom krevetu. On se predstavio kao novinar koji radi za nekoliko italijanskih novinskih kuća i rekao da ga je povrijedila mina.

Prema ruskoj vojsci, Italijan je ispričao da su ga dve osobe obučene u ukrajinske vojne uniforme odvele blizu linije fronta. Oni su ga do određenog trenutka pratili u taksiju, nakon čega su otišli, pokazujući vozaču kuda dalje, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo tvrdi da su vodiči namerno poslali automobil u ukrajinsko minsko polje, gde je aktivirao jednu od zamki. Vozač je poginuo na licu mesta, dok je Sorbi teško povređen, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je optužilo ukrajinsku stranu da navodno pokušava da organizuje ubistvo Sorbija u blizini ruskih pozicija kako bi se za njegovu smrt okrivila Moskva. Ruski vojnici su rizikovali svoje živote da bi ga spasli iz zapaljenog taksija pod neprijateljskom vatrom, navodi se u saopštenju.