SAD ulažu još 2,2 milijarde dolara na ukrajinsku vojsku

SAD ulažu još 2,2 milijarde dolara na ukrajinsku vojsku

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obećala je još 2,2 milijarde dolara dugoročnog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 susednih država i teritorija „potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije“, do odobrenja Kongresa, otkrio je državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak tokom nenajavljenu posetu Kijevu, preneo je RT.

Blinken se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o detaljima paketa vrednog 2,2 milijarde dolara, od čega će milijardu dolara otići Ukrajini. Ostatak će biti podeljen među „regionalnim bezbednosnim partnerima“ kako bi im se pomoglo „odvratiti i odbraniti se od novih pretnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu“ kroz jačanje njihove koordinacije sa NATO-om i borbom protiv „ruskog uticaja i agresije“, navodi Stejt department .

Ostatak novca dele Albanija, Bosna, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Letonija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i otcepljena srpska pokrajina Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali kao takvo ostaje uglavnom nepriznato van američke sfere uticaja.

Blinken je pozdravio ukrajinsku „kontraofanzivu“ protiv ruskih snaga na jugu kao „efikasnu“, nazvavši je „ključnim momentom“ za Kijev, dok je Zelenski zahvalio gostujućem diplomati na „ovoj ogromnoj podršci koju pružate iz dana u dan .”

Paket pomoći bio je drugi najavljen u četvrtak, nakon obećanja ministra odbrane Lojda Ostina za još 675 miliona dolara teškog naoružanja, oklopnih vozila i municije za ukrajinske ratne napore. Ostinu su se pridružili nemački i holandski ministri odbrane, koji su Kijevu ponudili obuku i dodatnu opremu. Iako su ekonomske posledice antiruskih sankcija naterale građane nekih evropskih zemalja da se ogorče zbog sukoba jer su troškovi energije izmicali kontroli, njihovi lideri su uverili Kijev da će zadržati svoju podršku – protiv želja birača, ako bude potrebno.

Od 3. avgusta, SAD su posvetile ukupno 44,3 milijarde dolara pomoći Ukrajini od početka ruske vojne operacije u februaru. Očekuje se da će se Bajdenova Demokratska partija suočiti sa teškim međuizborima u novembru, jer ankete pokazuju da su glasači mnogo više zabrinuti zbog inflacije i drugih ekonomskih pitanja nego navodne ruske „pretnje“.