Avion sa vojnom pomoći Ukrajini napustio Španiju

Avion sa vojnom pomoći Ukrajini napustio Španiju

Iz vazdušne baze Torehon de Ardos u Madridu u utorak je poleteo avion T-23 španskog ratnog vazduhoplovstva, koji bi u Ukrajinu trebalo da isporuči municiju za terensku artiljeriju velikog kalibra, saopšteno je u kabinetu premijera Španije, prenosi „Evropska istina“.

Napominje se da je ovo već peti let sa vojnom pomoći za Ukrajinu koji polazi iz Španije. Prethodna četiri poslata su prošle nedelje iz vazduhoplovne baze Rota u gradu Kadiz.

Ukupna količina vojnog tereta koji je iz Španije poslat u Ukrajinu je 75 paleta municije velikog kalibra.

Kako je u utorak izvestila ministarka odbrane Španije Margarita Robles, na zahtev ukrajinskog kolege Oleksija Reznikova, izrečen tokom sastanka u Pragu, Madrid šalje u Kijev teretni kamion sa medicinskom opremom, kao i dvadeset tovara zimnice. uniforme i materijal (polovina ih je već stigla, ostali su bili na putu).

Ranije je saopšteno da je Španija u Ukrajinu poslala PVO sistem, municiju i oklopna vozila.

Teret vojne pomoći uključivao je oko 20 oklopnih vozila, 75 paleta municije poljske artiljerije i punu protivavionsku bateriju, kao i 1.000 tona dizel goriva u vrednosti od 2,5 miliona evra. I oklopna vozila i municija već su na raspolaganju ukrajinskim vlastima.