MMF ne predviđa potrebu za daljim olakšicama za Zambiju

MMF ne predviđa potrebu za daljim olakšicama za Zambiju

LUSAKA – Međunarodni monetarni fond (MMF) ne predviđa nikakvo olakšanje Zambiji nakon završetka programa duga za 2022-2025, rekla je šefica njegove misije Alison Holand na brifingu u sredu, piše Rojters.

Zambija traži otplatu duga od 8,4 milijarde dolara od 2022. do 2025. godine, naveo je MMF u utorak u izveštaju o prvoj afričkoj zemlji koja nije platila svoj dug u eri pandemije.

Zambija se bori sa dugom koji je dostigao 120% njenog BDP-a, a njeno restrukturiranje duga smatra se testom za proces zajedničkog okvira Grupe od 20 vodećih ekonomija, koji je kritikovan zbog kašnjenja.

„Ne očekujemo nikakvo olakšanje za Zambiju nakon programa“, rekla je Holand na brifingu za onlajn medije.

„Očekujemo da će olakšanje duga sada biti dovoljno da zadovolji potrebe… ciljeva koje smo zacrtali“, rekla je ona.

Holandija je rekla da su zambijske vlasti zacrtale cilj da imaju memorandum o razumevanju sa zvaničnim odborom kreditora do kraja 2022.

„Memorandum o razumevanju će biti zajednički sporazum i Zambija će morati da postigne konkretne bilateralne sporazume sa svim bilateralnim kreditorima da bi ga operacionalizovala“, rekla je ona.

„Ciljevi koje smo postavili za smanjenje duga obuhvataju ceo dug Zambije“, rekao je Holand.

Odvojeno, stalni sekretar za finansije Mukuli Čikuba rekao je novinarima da bi Zambija ove godine morala da plati 70 milijardi zambijskih kvača (4,53 milijarde dolara) za servisiranje duga od raspoloživih 100 milijardi kvača.

Otplata servisiranja duga za 2023. procenjena je nešto niža na 62 milijarde kvača, rekao je on.

„Ovo je iznos novca koji nam je potreban za restrukturiranje 14,6 milijardi dolara“, rekao je Čikuba, misleći na spoljni dug centralne vlade, uključujući garancije.

Restrukturiranje duga imalo bi oblik rezova, produženih rokova dospeća i usklađivanja kamata, rekao je Čikuba.