Grčka se žali NATO-u i UN-u zbog primedbi Turske

Grčka se žali NATO-u i UN-u zbog primedbi Turske

ATINA – Grčka je poslala pisma NATO-u i Ujedinjenim nacijama žaleći se na, kako je nazvala, „zapaljive” izjave turskog predsednika Tajipa Erdogana i tražeći od njih da osude ponašanje Ankare, rekli su u sredu diplomatski izvori.

Dve zemlje – saveznici Severnoatlantskog saveza (NATO), ali istorijski neprijatelji – decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući gde počinju i završavaju njihove kontinentalne police, prelete u Egejsko more i podeljen Kipar.

Evropska unija je u ponedeljak izrazila zabrinutost zbog izjava Erdogana koji optužuje Grčku, članicu EU, za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i kaže da je Turska spremna da „učini ono što je neophodno“ kada dođe vreme.

Prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu, Ankara je ove sedmice poslala pisma Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama u kojima je obrazložila svoj stav i stavove o pitanjima uključujući preklapanje potraživanja na vazdušni prostor, teritorijalne vode i status demilitarizacije egejskih ostrva, među druga pitanja.

Grčki diplomatski izvori rekli su u sredu da pismo Turske iskrivljuje stvarnost i da su njegovi argumenti neosnovani i krše međunarodno pravo. Grčka je, kako su rekli, takođe poslala pisma Ujedinjenim nacijama i NATO-u.

„Turski stav je destabilizujući faktor za jedinstvo i koheziju NATO-a, slabeći južni bok Alijanse u trenutku krize“, rekao je grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.