Mask igra dok predaje Tesle „Made in Germany“

Mask je tvitovao nakon ceremonije crvene trake, gde se pridružio radnicima u aplaudiranju prvih 30 vozača koji su seli za volan svojih novih automobila:

Izvršni direktor Tesle Elon Musk plesao je od radosti na inauguraciji svoje „gigafabrike“ fabrike električnih automobila u blizini Berlina u utorak, odbacujući dve godine birokratije i kašnjenja kako bi posmatrao kako kupci odlaze sa prvim modelom I vozilima napravljenim u Evropi.

„Danke Deutschland!“ (Hvala, Nemačka) Mask je tvitovao posle ceremonije crvene trake, gde se pridružio radnicima u aplaudiranju prvih 30 vozača koji su seli za volan svojih novih automobila.

Američki milijarder je čak zaigrao tokom primopredaje, oživljavajući sećanja na pomalo nezgodnu zajebanciju koju je uradio na predstavljanju u Šangaju 2020. godine koja je zapalila internet.

Otvaranje fabrike završava napornim dvogodišnjim procesom odobravanja i izgradnje koji je doveo do toga da je Tesla naišao na niz administrativnih i pravnih prepreka, uključujući pritužbe lokalnog stanovništva na uticaj lokacije na životnu sredinu.

Pošto je započeo izgradnju na sopstveni rizik, Tesla je konačno dobio formalno odobrenje regionalnih vlasti da počne proizvodnju ranije ovog meseca.

„Gigafabrika“ u Gruenhajdu, u istočnoj nemačkoj državi Brandenburg, je Teslina prva proizvodna lokacija u Evropi i lokalni zvaničnici se nadaju da će pomoći regionu da se pozicionira kao centar za proizvodnju električnih vozila.

Kalifornijska kompanija namerava da na kraju zaposli oko 12.000 radnika na lokaciji koji će proizvoditi oko 500.000 modela I automobila godišnje, potpuno električnih, kompaktnih SUV-ova kompanije.

„Izuzetno smo uvereni da svet može da pređe na održivu energetsku budućnost uz kombinaciju solarne energije, vetra, plus skladište baterija i električnih vozila“, rekao je Mask u govoru na ceremoniji.

„Zaista želim da uverim sve da možete imati nadu u budućnost, da treba da imate nadu u budućnosti“, dodao je on.

Očekuje se da će Teslin dolazak uzdrmati vodeću nemačku automobilsku industriju, postavljajući teren za žestoku konkurenciju sa rivalima Folksvagenom, BMV-om i Mercedes-Benzom dok se okreću od tradicionalnih motora ka čistijim električnim vozilima.

„Nova era u automobilskoj industriji je sada stigla u Nemačku“, rekao je analitičar Ferdinand Dudenhofer iz Centra za istraživanje automobila.

Teslin fokus na Evropu dolazi kada se kontinent bori sa ogromnim troškovima energije zbog kojih su cene benzina porasle, što je navelo neke vozače da bliže pogledaju električne alternative.

„Giga Berlin-Brandenburg“ je „jedan od najvećih strateških poduhvata za Teslu u poslednjoj deceniji i trebalo bi da dodatno poveća svoj tržišni udeo u Evropi u narednim godinama, jer će sve veći broj potrošača agresivno krenuti putem EV“, analitičari investicione firme Vedbush rekao.

Ali Tesla nije pošteđen bola zbog nestašice ključnih materijala i poremećaja u lancu snabdevanja, koji su delimično povezani sa invazijom Rusije na Ukrajinu, koji takođe muče druge proizvođače automobila.

Musk je prošle nedelje tvitovao da kompanija vidi „značajan nedavni inflatorni pritisak“ u sirovinama i logistici.

Ministar ekonomije Robert Habek, koji je prisustvovao inauguraciji u utorak zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom, rekao je da je to „poseban dan za transformaciju mobilnosti Nemačke“.

U znak pažnje naporima da se smanji oslanjanje na rusku energiju, Habek je rekao da su električni automobili Nemačku odveli „jedan korak dalje od uvoza nafte“.

Takođe je pozvao na više „Tesline brzine“ u drugim infrastrukturnim projektima, uključujući širenje obnovljivih izvora energije.

Iako je Musk često bio frustriran birokratijom koja je usporavala njegove planove Gruenheide, prema nemačkim standardima, fabrika je radila u rekordnom roku.

Međutim, inauguracija nije naišla na univerzalno dobrodošlicu, pošto su aktivisti za zaštitu životne sredine protestovali u blizini lokacije.