Rast cena đubriva izaziva strah od globalne gladi

Rast cena đubriva izaziva strah od globalne gladi

Svet je na ivici najgore nesigurnosti hrane od Drugog svetskog rata, prema UN.

Poslednje sankcije uvedene Rusiji i Belorusiji podigle su svetske cene đubriva na vrhunac svih vremena. Dve zemlje su glavni izvoznici potaše, što je kritično za globalnu poljoprivrednu industriju, koja se već otežava od poremećaja povezanih sa pandemijom.

Prošle nedelje, cene đubriva su porasle za skoro 10% u odnosu na prethodnu nedelju, prema Green Markets North America Fertilizer Price Indek, najvišoj ceni ikada zabeleženoj. Indeks pokazuje da su trenutne cene 40 odsto više nego pre mesec dana, pre nego što je počela ruska vojna operacija u Ukrajini.

Prema CRU, konsultantskoj kompaniji sa sedištem u Velikoj Britaniji, cene sirovina koje čine tržište hranljivih materija za useve, kao što su amonijak, azot, potaša, urea, fosfati, sulfati i nitrati, zabeležile su porast od 30% od početka godine, nadmašujući nivoe postignute tokom finansijske krize 2008. godine.

Rusija i Belorusija su glavni izvoznici nekoliko kritičnih jedinjenja za đubrenje, uključujući ureu i potašu.

Nola urea se trguje na 34-godišnjem maksimumu od 880 dolara po američkoj toni u poređenju sa 182 dolara zabeleženim 2020. Cene su porasle za 60 odsto otkako je Zapad uveo sankcije protiv dve zemlje.

Povećane cene đubriva su takođe pogoršane višim troškovima prirodnog gasa, vitalne sirovine za proizvodnju đubriva na bazi azota. Cene energenata rastu usred planova EU da smanji oslanjanje na ruske isporuke nafte i gasa i zabrana koje su uvele SAD i nekoliko drugih zemalja.

Situaciju pogoršava i kineska zabrana izvoza đubriva, pre svega azota i fosfata. Mera, koja ističe u junu, sprovedena je kako bi se ograničio rast domaćih cena hrane.

Štaviše, očekuje se da će radni spor u Canadian Pacific Railvais pogoršati nestašice, stavljajući dodatni pritisak na globalne logističke lance. Kanadski Nutrien, najveći svetski proizvođač đubriva, rekao je da bi mogao da izdrži obustavu transporta koja bi trajala nekoliko dana, ali bi je duže zatvaranje primoralo da razmisli o usporavanju proizvodnje potaše.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu ranije je upozorila da „akutna nesigurnost hrane“ muči desetine zemalja u Latinskoj Americi, centralnoj Africi, Bliskom istoku i centralnoj Aziji zbog sukoba i nestalnih uslova životne sredine.

„Ukrajina je samo pogoršala katastrofu povrh katastrofe“, rekao je Dejvid M. Bizli, izvršni direktor Svetskog programa UN za hranu, ranije ove nedelje za Njujork tajms, dodajući da trenutni nivo nesigurnosti hrane nije viđen od tada Drugi svetski rat.