VSJ: Američkim hedž fondovima je rečeno da zamrznu imovinu ruskog oligarha Romana Abramoviča

VSJ: Američkim hedž fondovima je rečeno da zamrznu imovinu ruskog oligarha Romana Abramoviča

Wall Street Journal je 11. marta izvestio da su američki hedž fondovi dobili instrukcije da zamrznu Abramovičevu imovinu nakon sankcija od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva 10. marta. Instrukcije će verovatno osujetiti nedavne napore oligarha da proda svoje interese u nizu hedž fondova.

Nekim američkim kompanijama hedž fondova koje imaju investicije ruskog oligarha Romana Abramoviča rečeno je da zamrznu njegovu imovinu nakon što mu je Britanija uvela sankcije, objavio je u petak Vall Street Journal.

Britanija je zamrznula sredstva i uvela zabranu putovanja ruskom vlasniku fudbalskog kluba Čelsi u četvrtak zajedno sa još šestorice starijih Rusa zbog njihovih veza sa predsednikom Vladimirom Putinom i njegovom invazijom na Ukrajinu.

Administrator fonda SS&C Globe Op rekao je u poruci jednoj firmi hedž fondova da su računi koji se pripisuju Abramoviču blokirani od transakcija, navodi Žurnal u petak, pozivajući se na ljude upoznati sa uputstvima.

SS&C je pratio situaciju radi uputstava Ministarstva finansija Ujedinjenog Kraljevstva, Kancelarije za sprovođenje finansijskih sankcija i Monetarne uprave Kajmanskih ostrva, dodaje se u izveštaju.

SS&C nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Drugi fondovi su primili slične poruke, navodi Žurnal.

Kanada je u petak uvela sankcije petorici ruskih pojedinaca, uključujući Abramoviča, i zabranjuje 32 ruske kompanije i vladina entiteta da dobijaju odbrambenu opremu ili zalihe iz Kanade.