Ukrajina na „prekretnici“, kaže Zelenski, dok se Rusi pregrupišu u blizini Kijeva

Ukrajina na „prekretnici“, kaže Zelenski, dok se Rusi pregrupišu u blizini Kijeva

Ukrajina je bila na prekretnici u ratu sa ruskim snagama koje su izgleda pregrupisale za mogući napad na Kijev, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, dok su Sjedinjene Države uvele nove sankcije visokim zvaničnicima Kremlja i ruskim oligarsima.

Sa ruskim napadom u trećoj nedelji, Zelenski, koji je okupio svoje ljude nizom obraćanja iz glavnog grada Kijeva, rekao je da je Ukrajina „već dostigla stratešku prekretnicu“.

„Nemoguće je reći koliko dana još imamo (pred nama) da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti“, rekao je on. „Već idemo ka našem cilju, našoj pobedi.“

Sjedinjene Države su u petak uvele sankcije ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu, trojici članova porodice portparola predsednika Vladimira Putina i zakonodavcima u poslednjoj kazni za rusku invaziju 24. februara.

„Ministarstvo finansija nastavlja da poziva ruske zvaničnike na odgovornost za omogućavanje Putinovog neopravdanog i ničim izazvanog rata“, rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen.

Ruske snage su u petak nastavile sa bombardovanjem gradova širom zemlje u najvećem napadu na evropsku zemlju od Drugog svetskog rata. Satelitski snimci pokazali su kako pucaju iz artiljerije dok su napredovali prema Kijevu.

Borbe su stvorile više od 2 miliona izbeglica, a hiljade Ukrajinaca je zarobljeno u opkoljenim gradovima.

Dok su se stotine sklonile na metro stanicama u Harkovu, Nastja, mlada devojka koja je ležala na improvizovanom krevetu na podu vagona, rekla je da je tamo bila više od nedelju dana, nesposobna da se mnogo kreće i bolesna od virusa.

„Uplašena sam za svoj dom, za domove mojih prijatelja, veoma uplašena za celu zemlju i naravno uplašena za sebe“, rekla je ona.

Putin naziva invaziju „specijalnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i smenjivanje lidera koje naziva neonacistima. Ukrajina i zapadni saveznici ovo nazivaju neosnovanim izgovorom za rat izbora koji je izazvao strah od šireg sukoba u Evropi.