SAD neće evidentirati građane koji putuju u Ukrajinu da bi se borili

SAD neće evidentirati građane koji putuju u Ukrajinu da bi se borili

Stejt department je odvratio Amerikance da putuju u Ukrajinu, ali je rekao da ih neće sprečavati.

Vašington ne planira da prati američke građane koji se dobrovoljno bore za Ukrajinu usred ruskog napada koji je u toku.

„Kada Amerikanci putuju u inostranstvo, od njih se ni na koji način ne traži da se registruju u Stejt departmentu, tako da to nisu metrika koju bismo pratili“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima u petak, na pitanje koliko je Amerikanaca putovalo u Ukrajinu tokom Kijevska kampanja regrutovanja u „legiju stranaca“.

Prajs je napomenuo da američka vlada i dalje poziva Amerikance da izbegavaju odlazak u Ukrajinu, ali je sugerisao da neće biti preduzete nikakve mere protiv onih koji to odluče.

Portparol je dalje rekao da putovanje u Ukrajinu predstavlja „rizik po ličnu bezbednost“ i da građani SAD „treba da budu svesni da je Rusija izjavila da namerava da tretira strane borce u Ukrajini kao ‘plaćenike’, a ne kao zakonite borce ili zarobljenike iz rata.“

Vašington, međutim, očekuje od Moskve da „poštuje sve svoje obaveze i ratno pravo“, primetio je Prajs, upozoravajući na „potencijalne pokušaje krivičnog gonjenja“ i „povećan rizik od maltretiranja“ za američke „dobrovoljce“.

Komentari prate izveštaje da je oko 100 Amerikanaca provereno da se pridruže kijevskim snagama dok se bore protiv ruskih trupa nakon što je Ukrajina eksplicitno pozvala strane dobrovoljce da se pridruže sukobu. Građani iz niza drugih zemalja takođe su stali u red da urade isto. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se prošle nedelje očekuje dolazak oko 16.000 stranih boraca u Ukrajinu.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.