SAD upozoravaju na „izrazite pretnje“ iz Kine

SAD upozoravaju na „izrazite pretnje“ iz Kine

Postoji „izrazita pretnja“ da bi Kina mogla da pokuša da zauzme Tajvan vojnim putem, upozorio je visoki američki zvaničnik.

Pojavljujući u emisiji „The David Rubenstein Shov: Peer-to-Peer Conversations“ na Bloomberg TV-u, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan je rekao: „Mislim da ostaje izrazita pretnja da bi moglo da dođe do vojnih nepredviđenih situacija oko Tajvana. On je dodao da je rukovodstvo u Pekingu „zapravo kao zvaničnu politiku izjavilo da ne skida invaziju na Tajvan sa stola. ”

Salivan je takođe otkrio da će se u sredu sastati sa liderima Kongresa kako bi zastupali predlog zakona koji bi, ako bude usvojen, doveo do promene američke politike prema samoupravnom ostrvu. Između ostalog, on predlaže da se Tajvan odredi kao jedan od glavnih američkih saveznika van NATO-a. Predlog zakona takođe poziva na izdvajanje 4,5 milijardi dolara bezbednosne pomoći za Tajpej.

Na pitanje da pojasni stav Vašingtona po tom pitanju, Salivan je odgovorio rekavši da Bajdenova administracija nastavlja da „povlači svaki pokušaj da se silom promeni status kvo. ”

Iako kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila kada je Blumberg zatražio komentar, izaslanik Pekinga u državi, Kin Gang, upozorio je prošlog meseca da su SAD otišle „predaleko“ u regionu. Diplomata je tada naglasio da će Kina biti prinuđena da odgovori, ukoliko Bajdenova administracija dodatno eskalira situaciju. Ambasador je takođe demantovao kao „neosnovane“ navode da Peking planira vojnu ofanzivu na Tajvan u bliskoj budućnosti.

Tajvan je de fakto nezavisan od 1949. godine, nakon što je poražena strana u kineskom građanskom ratu pobegla na ostrvo i tamo uspostavila sopstvenu administraciju. Dok je samo nekoliko nacija od tada priznalo Tajvan kao suverenu zemlju, Tajpej je dugo uživao u bliskim, nezvaničnim vezama sa SAD, pri čemu su ove poslednje snabdevale ostrvo oružjem.

U međuvremenu, na papiru, Vašington se i dalje pridržava principa jedne Kine.

Peking smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije koju su privremeno zauzeli separatisti.