Indija objašnjava zašto uvozi rusku naftu

Indija objašnjava zašto uvozi rusku naftu

Indijska ministarka finansija Nirmala Sitharaman objavila je u četvrtak da je uvoz ruske nafte deo Nju Delhijske strategije za upravljanje inflacijom, napominjući da se i druge zemlje ponašaju na sličan način.

Kako prenosi Rojters, ministar je otkrio da su isporuke sirove nafte iz Rusije od februara skočile na između 12 i 13 odsto uvoza iz svih izvora sa oko 2 odsto pre toga.

„Odajem priznanje državničkom umeću premijera da se globalno uveri da smo održali odnose sa svim zemljama, ali smo ipak uspeli da dobijemo rusko gorivo, što Japan radi danas, što rade neke druge zemlje. “, navodno je rekao Sitaraman.

Ministar finansija je dodao da je indijsko upravljanje inflacijom „vežba tolikog broja aktivnosti, od kojih je većina izvan [nadležnosti] monetarne politike“.

Ova južnoazijska nacija je ove godine povećala uvoz ruske nafte, koristeći snižene stope. Prema rečima ministra nafte Hardeepa Sing Purija, Indija će nastaviti da kupuje rusku naftu uprkos rastućem pritisku Zapada. On je ove nedelje za CNBC objasnio da je to pitanje energetske bezbednosti i moralne dužnosti prema građanima zemlje jer Indija troši oko pet miliona barela nafte dnevno.