SAD su izvele pet novih udara protiv Huta

SAD su izvele pet novih udara protiv Huta

Sjedinjene Države su izvele pet samoodbrambenih napada u oblastima Jemena koje kontrolišu pobunjenici Huti koje podržavaju Iran, obaveštava Centralna komanda SAD (CENTCOM).

U subotu su američke snage uspešno pogodile tri pokretne protivbrodske krstareće rakete, jednu podvodnu i jednu površinsku dron, navodi se u izveštaju.

„Ovo je prva dokumentovana upotreba dronova od strane Huta od početka napada 23. oktobra 2023. godine“, saopštio je CENTCOM.

Centralna komanda je saopštila da je utvrdila da projektili i dronovi predstavljaju neposrednu pretnju brodovima američke mornarice, kao i trgovačkim brodovima u toj oblasti.

Od decembra, SAD su pokrenule specijalnu vojnu misiju u regionu uz učešće 10 saveznika za zaštitu trgovačkih brodova. Od tada je oborila brojne rakete i bespilotne letelice koje su lansirali Huti, i više puta pogodila njihove vojne objekte i oružje u Jemenu.

Pomorska misija EU za zaštitu civilnog brodarstva u Crvenom moru, pod nazivom Aspides, 19. februara zvanično počinje sa radom.

Krajem 2023. SAD su objavile sankcije mreži preko koje su Huti dobijali sredstva iz Irana.