Blokada poljoprivrednika u Poljskoj: jedan punkt potpuno blokiran, pokušalo se ometati kretanje vozova

Blokada poljoprivrednika u Poljskoj: jedan punkt potpuno blokiran, pokušalo se ometati kretanje vozova

Poljski farmeri potpuno su blokirali saobraćaj kamiona u oba smera na međunarodnom punktu „Dorogusk – Jagodin” i takođe pokušali da spreče kretanje vozova, obaveštava Državna carinska služba Ukrajine.

Kako se navodi u izveštaju, od 9.00 po kijevskom vremenu saobraćaj kamiona u oba smera na punktu „Dorogusk-Jagodin” potpuno je blokiran od strane poljskih poljoprivrednika koji održavaju veliki protest na prilaznim putevima ispred. od Doroguska.

Napominje se da, suprotno obećanjima demonstranata da će dozvoliti prolaz kvarljivih, opasnih ili humanitarnih tereta, od tada granicu nije prešao nijedan teretni kamion.

„Od 15.30 do 17.30 časova na železničkoj stanici Dorogusk demonstranti su pokušali da blokiraju železničke šine, ali je policija Republike Poljske to sprečila. Trenutno vozovi saobraćaju normalno“, saopštilo je odeljenje.

Državna carinska služba Ukrajine je napomenula da se prolaz redovnih autobusa odvija na uobičajen način bez redova.

Ranije je Državna granična služba sugerisala da bi blokada kontrolnih punktova od strane poljskih farmera mogla da odloži isporuku humanitarne pomoći.

Poljski farmeri su od petka, 16. februara, blokirali šest kontrolnih punktova na granici sa Ukrajinom.

Pre toga je premijer Denis Šmihal u telefonskom razgovoru sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom razgovarao o situaciji na granici, gde su poljski farmeri blokirali ukrajinske kamione.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Česlav Sekerski rekao je da su pregovori sa Ukrajinom o uslovima za izvoz nekih poljoprivrednih proizvoda u završnoj fazi.