Rusku decu maltretiraju zbog rata u Ukrajini

Rusku decu maltretiraju zbog rata u Ukrajini

Mladi se suočavaju sa zlostavljanjem u školi zbog rata u Ukrajini, rekao je zvaničnik Save the Children danskoj TV2
Rusku decu maltretiraju zbog rata u Ukrajini.

Grupa za ljudska prava Save the Children pozvala je na maltretiranje ruske dece, rekavši da su oni postali meta zlostavljanja u školi i na mreži zbog mržnje koja se raspiruje prema njihovoj nacionalnosti usred vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu.

Maltretiranje je postalo toliko strašno da se deca ruskog porekla u Danskoj plaše da će ih ujutro ostaviti u školi, rekao je u utorak za dansku TV2 viši savetnik Save the Children Jon Kristian Lange. Deca „tvrde da ih boli stomak“ u nadi da neće morati da idu u školu, dodao je on, pozivajući se na izveštaje više zabrinutih roditelja.

Lange je rekao da je diskriminacija slična onoj kojoj su patila deca azijskog porekla nakon što je virus Covid-19 nastao u Kini. Save the Children se obratio školama da podigne svest o najnovijem maltretiranju zasnovanom na netrpeljivosti i ponudio predloge o tome kako razgovarati o ratu u Ukrajini bez sramote ruskih učenika.

TV2 je zabeležio takve primere kao što je ruska devojka optužena da je špijun ili „Putinova prijateljica“ u Bankagerskolenu u Horsensu u Danskoj. Zvaničnici u školi rekli su za TV2 da su radili na sprečavanju takvog zlostavljanja. „Mi to shvatamo zaista ozbiljno“, rekla je Vibeke Stensgard, supervizor Bankagerskolena. „Razgovaramo sa roditeljima i sa detetom i skrećemo pažnju na to na svim časovima. Radimo svaki dan na stvaranju bezbednih zajednica.”

Lange, koji živi u Kopenhagenu, rekao je da nasilje često potiče od načina na koji roditelji kod kuće govore o ratu i ruskim trupama. Mržnja na mreži usmerena protiv Rusa takođe ima način da se brzo širi u školsko dvorište. „Moramo da budemo oprezni jer se ono što kažemo unosi u školu“, rekao je on i dodao da mnoga deca idu u školu zabrinuti da se niko neće igrati sa njima zbog ruskih korena.

Pitanje maltretiranja je samo najnoviji primer antiruskog raspoloženja koje je eskaliralo usred nasilja u Ukrajini. Jadnost su delimično izazvali javni zvaničnici, poput američkog predstavnika Erica Svalvella (D-Kalifornija), koji je predložio da svi ruski studenti koji pohađaju američke koledže treba da budu proterani iz zemlje.