Putin: Prestaje globalna politička i ekonomska dominacija Zapada

Putin: Prestaje globalna politička i ekonomska dominacija Zapada

Ruski predsednik kaže da se „mit o zapadnoj državi blagostanja, o takozvanoj zlatnoj milijardi, ruši“.

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da najnovije runde sankcija bez presedana koje su SAD i njeni saveznici uveli Rusiji zbog vojne kampanje Kremlja u Ukrajini, označavaju kraj jedne ere. Prema Putinovim rečima, Zapad će od sada gubiti svoju „globalnu dominaciju“ i politički i ekonomski.

Govoreći u sredu, šef ruske države je izjavio da se „mit o zapadnoj socijalnoj državi, o takozvanoj zlatnoj milijardi, ruši“. Štaviše, „cela planeta mora da plati cenu za ambicije Zapada i njegove pokušaje da zadrži svoju nestajuću dominaciju po svaku cenu“, rekao je Putin.

Predsednik je predvideo nestašicu hrane širom sveta jer sankcije Zapada protiv Rusije negativno utiču na celokupnu globalnu ekonomiju.

Dotičući se odluke nekoliko zapadnih sila da zamrznu sredstva ruske centralne banke, Putin je tvrdio da bi to samo poslužilo za nepopravljivo podrivanje poverenja u te nacije i nateralo druge zemlje da dvaput razmisle pre nego što stave svoje rezerve na brigu tim zemljama. Prema njegovim rečima, Zapad je „jednostavno ukrao“ skoro polovinu imovine Moskve.

Obraćajući se ljudima na Zapadu, ruski lider je rekao da su velike sankcije koje su uvedene Rusiji već imale negativan efekat na same SAD i Evropu, pri čemu se tamošnje vlade uporno trude da ubede svoje građane da je Rusija kriva.

Putin je upozorio obične ljude na Zapadu da su pokušaji da se Moskva prikaže kao primarni izvor svih njihovih nevolja laž, pri čemu je mnoga od tih pitanja direktan rezultat „ambicija“ zapadnih vlada i „političke kratkovidosti“.

Zapadne elite su, prema Putinovim rečima, svoje zemlje pretvorile u „imperiju laži“, ali će Rusija, bez obzira na sve, nastaviti da iznosi sopstveni stav celom svetu.