Poslanici finskog parlamenta podeljeni su oko pitanja tranzita nuklearnog oružja preko teritorije zemlje

Poslanici finskog parlamenta podeljeni su oko pitanja tranzita nuklearnog oružja preko teritorije zemlje

Neki članovi finskog parlamenta su protiv transporta nuklearnog oružja preko teritorije zemlje, dok drugi to podržavaju, prenosi Ile.

Članovi koalicije, Pravi Finci, centristi i članovi Švedske narodne partije, koji sede u parlamentarnom odboru za odbranu, podržavaju promenu zakona o nuklearnoj energiji kako bi se dozvolio tranzit nuklearnog oružja kroz Finsku. Istovremeno, tome se protive poslanici SPD-a, Zelenih, Saveza levih snaga.

Šef parlamentarne komisije za odbranu Juka Kopra smatra da bi komisija za odbranu i komisija za spoljne poslove trebalo da razjasne ovo pitanje „otvoreno i široko“.

„Neophodno je formirati stav Finske po ovom pitanju i potom izvući neophodne zaključke“, rekao je on.

Član parlamentarnog odbora za odbranu Mika Kari (SDP) nazvao je trenutnu liniju Finske kao zemlje koja nema nuklearno oružje dobrom osnovom.

„Osnova na kojoj gradimo našu odbranu sa stanovišta nuklearne pretnje je politika NATO-a u vezi sa nuklearnim oružjem, koje se trenutno nalazi širom Evrope, ali ne i u blizini Rusije“, rekao je on.

Podsetimo, Aleksandar Stub, nedavno izabran za predsednika Finske, pre izbora se izjasnio za dozvolu da se nuklearno oružje po potrebi prebaci preko teritorije zemlje.

U finskom gradu Rovaniemiju prošle godine je počela izgradnja vazduhoplovne baze za nove višenamenske lovce F-35.