Modi obećava ulaganja u sukobima razoreni Kašmir

Modi obećava ulaganja u sukobima razoreni Kašmir

Indijski premijer Narendra Modi najavio je projekte vredne skoro četiri milijarde dolara (320 milijardi rupija) za razvoj Džamua i Kašmira, regiona sa većinskim muslimanskim stanovništvom u srcu dugogodišnjeg graničnog spora između Nju Delhija i Islamabada.

Modi je posetio region u utorak, mesecima nakon što je Vrhovni sud Indije potvrdio ukidanje člana 370 ustava zemlje, koji je dodelio određeni stepen autonomije bivšoj kneževskoj državi. Prema ključnoj osobini člana 370, zakoni koje je usvojio indijski parlament nisu se automatski primenjivali na Džamu i Kašmir, pri čemu je lokalno zakonodavstvo zadržalo pravo da ih usvaja donošenjem paralelnih akata. Savezna vlada je ukinula ovaj specijalni status 2019. godine i podelila region na dve sindikalne teritorije pod federalnom upravom: Džamu i Kašmir i Ladak.

Govoreći na događaju u Džamuu, Modi je tvrdio da umesto „razočaravajuće vesti“ o „bombama, otmicama i razdvajanju“ koje dolaze iz Kašmira, region se sada „razvija i ide napred“. Nakon što se nedavno vratio iz poseta UAE i Kataru, on je takođe tvrdio da su zemlje Zaliva pokazale „pozitivnost“ u pogledu ulaganja u Kašmir.

Modi je tvrdio da je region bio zadržan zbog posebne odredbe u članu 370, koju je opisao kao „prepreku“. Obećane investicije biće uložene u zdravstvo, obrazovanje, saobraćaj, energetiku i civilnu infrastrukturu. Premijer je takođe pomenuo predstojeći bolivudski film – „Član 370“ – koji prikazuje događaje koji su doveli do odluke da se poništi ta odredba. Film bi, naglasio je Modi, pomogao ljudima da dobiju „tačne informacije“.

Obraćajući se skupu zajedno sa Modijem, potguverner Džamua i Kašmira Manoj Sinha izjavio je da je terorističkih aktivnosti u regionu smanjeno za 75 odsto. Indija više puta optužuje Pakistan za sponzorisanje prekograničnog terorizma, što ovaj drugi odbacuje. „Tržišta, škole i univerziteti sada ostaju otvoreni tokom cele godine“, rekao je Sinha, a prenosi Hindustan tajms.

Kašmir je bio poprište nekoliko velikih ratova i sporadični vojni sukobi se nastavljaju, uprkos prekidu vatre duž kontrolne linije i međunarodne granice, dogovorenom u februaru 2021. Nakon što je indijski parlament ukinuo član 370, ionako krhke veze između Nju Delhija i Islamabada dodatno su se raspale – Pakistan je odgovorio drastičnim smanjenjem diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Indijom.