Mekonel poziva Bajdena da pošalje ATACMS u Ukrajinu

Mekonel poziva Bajdena da pošalje ATACMS u Ukrajinu

Američki senator Mič Mekonel, koji predvodi republikansku manjinu u američkom Senatu, pozvao je administraciju Džoa Bajdena da Ukrajini obezbedi smrtonosnije oružje, uključujući dalekometni ATACMS, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ukrajincima je potrebno više oružja od onoga što im mi dajemo. Moraju da počnu da ga dobijaju brže, i potrebne su im nove sposobnosti kao što su rakete dugog dometa ATACMS, veliki dronovi i tenkovi“, rekao je Mekonel tokom govora u Kongresu.

Američki senator je podvukao da ukrajinske trupe „prave čuda“ u sastavu zapadnog oružja jer su brzo savladale tako napredne sisteme kao što su HIMARS, a kamoli koplje i Stinger.

On je pozvao Zapad da ne odlaže dalju vojnu podršku Ukrajini, podsećajući da je prethodno oklevanje u snabdevanju oružjem koštalo Ukrajinu života njenih građana.

Ne bi trebalo da bude samo američko oružje koje može biti isporučeno Ukrajini, priznao je senator Mekonel, uz napomenu da saveznici SAD čekaju signale iz Vašingtona u tom pogledu.

On je pozvao predsednika Džoa Bajdena da jasno objasni zapadnoevropskim liderima zašto moraju značajno i brzo da doprinesu ukrajinskom slučaju.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Bela kuća je potvrdila da priprema još jednu porciju vojne pomoći Ukrajini, koja će uskoro biti objavljena.