Šolc: Nemačko oružje odigralo odlučujuću ulogu u Ukrajini

Šolc: Nemačko oružje odigralo odlučujuću ulogu u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je nemačko oružje igralo „odlučujuću“ ulogu u nedavnoj uspešnoj protivofanzivi Ukrajine, piše „Evropska istina“.

„Može se reći da je isto oružje koje je Nemačka sada dala Ukrajini ključno za razvoj sukoba na istoku Ukrajine, a takođe je napravilo razliku u vojnim operacijama“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem u Berlinu.

Prema vladinom spisku, Berlin je isporučio 10 haubica Pancerhaubitze 2000, 24 protivvazdušne samohodne artiljerijske jedinice Gepard i razno lako naoružanje.

Kancelarka je dodala da će Nemačka uskoro Ukrajini isporučiti i protivvazdušni raketni sistem IRIS-T, koji je „moderna oprema koju čak ni Bundesver ne koristi“.

Ali Šolc je ponovo odbacio mogućnost snabdevanja Ukrajini tenkovima Leopard ili borbenim vozilima pešadije Marder, insistirajući da se takvi potezi moraju dogovoriti između saveznika i da nijedna druga zemlja ne šalje zapadne borbene tenkove u Ukrajinu.

„Stav cele nemačke vlade — svih njenih članova i partija koje je podržavaju — ostaje da neće biti jednostranih akcija Nemačke“, rekao je on.

Podsetimo, posle uspeha kontraofanzive odbrambenih snaga Ukrajine, nemačke političke stranke, posebno koalicione, zahtevaju od vlade da poveća podršku Ukrajini oružjem, posebno da preda tenkove Leopard 2 i BMP Marder.