CIA: Kina priprema preuzimanje Tajvana do 2027. godine

CIA: Kina priprema preuzimanje Tajvana do 2027. godine

Zamenik direktora CIA Dejvid Koen rekao je da kineski predsednik Si Đinping želi da njegova vojska bude sposobna da zauzme Tajvan do 2027. godine, javlja dopisnik Si-En-Ena. Međutim, navodi se da je Koen rekao da agencija i dalje veruje da Kina želi mirno ujedinjenje sa ostrvom.

Koenovu izjavu prenela je novinarka CNN-a Kejti Bo Lilis, koja je i sama rekla da se Si ne priprema za izvesnu invaziju na Tajvan, već želi „sposobnost da silom preuzme kontrolu nad Tajvanom“.

„On nije doneo odluku da to uradi, ali je zamolio svoju vojsku da ga stavi u poziciju u kojoj bi, ako je to ono što je želeo, mogao da uradi“, rekao je Lilis, a prenosi Cohen. „I dalje je procena [obaveštajne zajednice] u celini da je Sijev interes u Tajvanu da preuzme kontrolu nevojnim sredstvima.

Peking je javno izjavio da namerava da ponovo ujedini Tajvan sa kopnom Kine mirnim putem. U beloj knjizi objavljenoj u avgustu, kineska vlada je potvrdila ovu posvećenost nevojnim sredstvima, ali je zadržala „opciju da preduzme sve neophodne mere“.

Tajvan je odbacio pristup „jedna zemlja, dva sistema“ iznet u beloj knjizi, pri čemu je Tajpej izjavio da će samo narod Tajvana odlučivati o njihovoj budućnosti.

Tajvan je vladao sam sobom otkako su nacionalističke snage predvođene Čang Kaj Šekom pobegle na ostrvo 1949. godine, nakon što su izgubile građanski rat od komunista. Vlada SAD je zvanično priznala, ali nije podržala, suverenitet Kine nad Tajvanom od 1970-ih.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu dostigle su tačku ključanja prošlog meseca, posle posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju. Pošto je Pelosi članica političke partije američkog predsednika Džoa Bajdena i druga u predsedničkoj liniji sukcesije, Kina je tu posetu smatrala prećutnim odobravanjem nezavisnosti Tajvana i odgovorila je pokretanjem velikih vojnih vežbi oko Tajvana. Američki ratni brodovi odgovorili su na ove vežbe plovidbom kroz moreuz, dok je Tajvan održao sopstvene vojne vežbe.

U vreme pisanja ovog teksta, Peking nije komentarisao najnovije tvrdnje.