Kina kaže da je situacija sa COVID-om stabilna

Kina kaže da je situacija sa COVID-om stabilna

PEKING – Kina je u ponedeljak saopštila da je situacija sa COVID-19 u zemlji na „niskom nivou” i da su posete klinikama za groznicu zbog korona virusa tokom Lunarne Nove godine opali za oko 40 odsto,

„Ukupna epidemijska situacija u zemlji je ušla na nizak nivo, a epidemijska situacija na raznim mestima je održala stabilan trend pada“, rekao je portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng na brifingu za medije u ponedeljak, izveštava Rojters.

Putovanja u zemlji, kao i u Kinu i van nje tokom prazničnog perioda naglo su porasla jer su se milioni ukrcali u avione, vozove, autobuse i autoputeve nakon što je Peking početkom decembra iznenada ukinuo skoro trogodišnju politiku nulte COVID-19.

Broj putničkih putovanja tokom godišnjeg perioda naglog putovanja dostigao je 892 miliona između 7. januara i 29. januara, što je 56 odsto više u odnosu na 2022, rekao je novinarima zvaničnik ministarstva saobraćaja, ali je manji za 46,9 odsto u odnosu na isti period 2019.

Iznenadno kinesko popuštanje ograničenja COVID-a bilo je praćeno talasom infekcija u njenoj populaciji od 1,4 milijarde. Istaknuti vladin naučnik rekao je 21. januara da je 80% ljudi već zaraženo, što je umanjilo mogućnost velikog porasta slučajeva u narednim mesecima.

Neki stručnjaci su upozorili da bi putovanje u Novu godinu, pre pandemije poznato kao najveća svetska migracija ljudi, izazvalo talas infekcija u ruralnim oblastima koje su manje opremljene da se nose sa njima.

Prošle nedelje je, međutim, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao da tokom praznika nije došlo do značajnog oporavka slučajeva, da je broj teških slučajeva COVID-a i smrtnih slučajeva opao i da nisu identifikovani novi mutantni sojevi.

CDC je takođe saopštio da je prošle nedelje kritično oboleli od COVID-a u Kini pali za 72% u odnosu na vrhunac početkom ovog meseca, dok je dnevni broj smrtnih slučajeva među pacijentima COVID-a u bolnicama opao za 79% u odnosu na svoj vrhunac.

Neki globalni stručnjaci su rekli da podaci iz Kine o smrtnim slučajevima povezanim sa COVID-om mogu znatno podcijeniti stvarni ukupan broj, jer isključuju one koji umru kod kuće, dok su neki lekari rekli da ih obeshrabruju da navode COVID kao uzrok smrti.