Bajden kaže da će posetiti Poljsku, ali ne zna kada

Bajden kaže da će posetiti Poljsku, ali ne zna kada

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će posetiti Poljsku, ali ne zna kada, nakon što su izveštaji sugerisali da razmišlja o putovanju u Evropu kako bi se poklopilo sa 24. februarom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Bajden je takođe rekao novinarima da Sjedinjene Države neće isporučivati borbene avione F-16 Ukrajini. Ukrajinski ministar odbrane prošle nedelje je rekao da će se sada zalagati za zapadne borbene avione četvrte generacije, kao što su američki F-16, nakon što obezbedi zalihe borbenih tenkova.

Ukrajina je dobila ogroman podsticaj za svoje trupe prošle nedelje kada su Nemačka i Sjedinjene Države objavile planove za obezbeđivanje teških tenkova, čime je okončan višenedeljni diplomatski ćorsokak po tom pitanju. Poljska, sused Ukrajine na njenoj zapadnoj granici, pozicionirala se kao jedan od najčvršćih saveznika kijevske vlade.

Ranije u ponedeljak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa danskom premijerkom Mete Frederiksen u južnom gradu Nikolajevu tokom retke posete stranog lidera regionu blizu linija fronta.

Tokom sastanka, Zelenski je rekao da Rusija ne prestaje sa svojim napadima na linije fronta u istočnoj Ukrajini i priliva još boraca iz grupe Vagner, ruske privatne vojne kompanije.