Južna Koreja lansirala rakete kao odgovor na severno testiranje

Južna Koreja lansirala rakete kao odgovor na severno testiranje

Vojska Seula ispaljuje projektile sa zemlje, mora i vazduha u demonstraciji sile.

Južnokorejska vojska je testirala rakete sa kopnenih, morskih i vazdušnih platformi kao odgovor na očigledan test interkontinentalne balističke rakete od strane Severne Koreje, izvestila je u četvrtak novinska agencija Jonhap.

Zajednički test je uključivao raketu zemlja-zemlja domaće proizvodnje Hiunmoo-II, raketu zemlja-zemlja američke proizvodnje MGM-140 ATACMS, krstareću raketu Haeseong-II sa broda i dve vazdušne rakete opremljene JDAM-om. lansirala precizno navođenu municiju, saopštila je agencija, pozivajući se na Zajednički načelnik štabova (JCS).

Lansiranja su imala za cilj da potvrde „sposobnost i spremnost Seula da napadne“ severnokorejske lansirne lokacije i objekte za komandu i kontrolu, navodi se u saopštenju JCS.

„Naša vojska je pojačala nadzor i budnost u pripremi za dodatna lansiranja od strane severnokorejske vojske“, navodi se u saopštenju i dodaje da Južna Koreja sarađuje sa SAD po tom pitanju.

Severnokorejski test ranije tokom dana uključivao je neidentifikovani projektil. Prema Japanu, sleteo je u teritorijalne vode zemlje, kod obale severne prefekture Aomori.

Raketa bi mogla biti Hvasong-17, najveća ICBM u arsenalu Severne Koreje. Odlazeći južnokorejski predsednik Mun Džae-in osudio je test, rekavši da je njime prekršen moratorijum koji je Pjongjang najavio 2017. godine.

Muna, čiji petogodišnji mandat ističe u maju, trebalo bi da zameni novoizabrani predsednik Ioon Suk-ieol iz opozicione Partije moći naroda (PPP). Za razliku od Munove Demokratske partije Koreje, konzervativno JPP tradicionalno zauzima jastrebovski stav u odnosima sa Severnom Korejom.