Nestle kažnjava Rusiju zabranom Kit Katsa

Nestle kažnjava Rusiju zabranom Kit Katsa

Kompanija zaustavlja svu prodaju nebitne hrane u zemlji.

Najveći svetski proizvođač hrane, Nestle, prestaće da prodaje neesencijalne proizvode u Rusiji, uključujući KitKat čokoladice i kakao pića Neskuik, saopštila je švajcarska kompanija u sredu. Pogođeni proizvodi će takođe uključivati hranu za kućne ljubimce i kafu, koji čine „ogromnu većinu obima i prodaje“ u Rusiji, koja je iznosila 1,82 milijarde dolara u 2021, potvrdio je portparol kompanije.

Nestle je napomenuo da neće potpuno smanjiti aktivnosti u Rusiji, već će se fokusirati samo na osnovne proizvode, kao što su hrana za bebe i medicinska ishrana, „a ne na ostvarivanje profita“.

Kompanija je objasnila da je taj potez odgovor na tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. SAD i njihovi saveznici vrše pritisak na globalne firme da prekinu veze sa zemljom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i brojni ukrajinski političari nedavno su kritikovali firmu zbog njenog stalnog prisustva u Rusiji, dok je aktivistička grupa Anonimusi pozvala na bojkot Nestlea. Ostaje nejasno kako će zabrana čokolade i mačje hrane pritisnuti Moskvu da zaustavi sukob u Ukrajini.

Ranije ovog meseca, Nestle je obustavio isporuke nekih nebitnih proizvoda u Rusiju, obustavivši ulaganja i reklamne kampanje u zemlji. Kompanija je saopštila da će sav profit iz Rusije donirati ukrajinskim naporima za pomoć.

Nestle ima sedam proizvodnih lokacija u Rusiji, uključujući fabrike konditorskih proizvoda, fabriku hrane za kućne ljubimce, lokaciju hrane za bebe i fabriku kafe. Kompanija je saopštila da će nastaviti da plaća svojih oko 7.000 ruskih zaposlenih.

Američka kompanija Mars, koja takođe proizvodi konditorske proizvode i hranu za kućne ljubimce, 11. marta je najavila da će obustaviti aktivnosti u zemlji. Sve u svemu, oko 400 kompanija obustavilo je rad u Rusiji od početka operacije u Ukrajini, uključujući proizvođače hrane, pića, kućne hemije i odeće.