Izrael: Najmanje pet mrtvih u pucnjavi u Tel Avivu

Izrael: Najmanje pet mrtvih u pucnjavi u Tel Avivu

Izraelski bolničari saopštili su da je najmanje pet osoba poginulo u pucnjavi u predgrađu Tel Aviva.

Amaterski video koji je emitovan na izraelskim televizijskim stanicama prikazuje čoveka obučenog u crno i uperen u jurišnu pušku kako hoda ulicom u Bnei Braku, jevrejskom ultra-ortodoksnom gradu istočno od komercijalne prestonice Izraela.

Svedoci su rekli da je počeo da puca na balkone stanova, a zatim na ljude na ulici i u automobilu pre nego što je smrtno pogođen, u poslednjem od niza napada koji su izazvali zabrinutost za bezbednost u Izraelu.

Hitna pomoć Magen David Adom saopštila je da je napadač ubio najmanje pet ljudi. „Terorista je likvidiran“, rekao je portparol hitne pomoći Zaki Heler. Nije odmah bilo jasno ko ga je upucao.

Izraelski mediji su prvobitno saopštili da službe bezbednosti sumnjaju da je napadač pripadnik izraelske arapske manjine. Kasnije su izvestili da bezbednosni zvaničnici veruju da je on Palestinac sa okupirane Zapadne obale.

Odvojeni napad dogodio se u susednom gradu Ramat Gan, rekli su lekari i svedoci. Nije odmah bilo jasno koje je oružje ili oružje korišćeno.

Prošle nedelje, arapski državljanin Izraela ubio je četiri osobe u napadu nožem i automobilom u gradu Beršeba na jugu zemlje, pre nego što ga je ubio prolaznik. Izraelske vlasti su saopštile da je on simpatizer Islamske države (IS).

U nedelju, kada je izraelsko-arapski samit održan u južnom Izraelu, arapski napadač, stanovnik jednog grada na severu zemlje, pucao je i ubio dva policajca u Haderi, gradu oko 30 milja severno od Tel Aviva. Drugi oficiri su ga pucali i ubili.

IS je preuzela odgovornost za napade u Haderi i Beršebi.