Iranski uslov za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Iranski uslov za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Poslanici iranskog parlamenta postavili su uslove za oživljavanje nuklearnog pakta iz 2015. godine, u koje su uključene i pravne garancije koje je odobrio Kongres SAD, a predviđaju da Vašington u budućnosti neće odustajati od sporazuma, javili su iranski državni mediji.

U pismu upućenom predsedniku Irana Ibrahimu Raisiju, parlamentarci su naveli da bi oživljeni sporazum trebalo da garantuje da Vašington neće pokrenuti tzv. „mehanizam povratka na staro stanje“ prema kojem bi sankcije Iranu bile odmah vraćene, navodi se u izveštaju iranske agencije Tasnimnjuz , preneo je Rojters .

U međuvremenu, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdoladžan poručio je da bi američki predsednik DŽo Bajden trebalo da ukine neke sankcije Iranu pre postizanja konačnog nuklearnog sporazuma, kako bi pokazao dobru volju.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi izjavio je juče da će Iran nastaviti aktivnosti na nuklearnom razvoju, jer su pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama i dalje u zastoju, javili su iranski državni mediji, preneo je ranije AP.