Južna Afrika zaustavlja izvoz narandže u EU zbog gljivične bolesti

Južna Afrika zaustavlja izvoz narandže u EU zbog gljivične bolesti

Južna Afrika, jedan od najvećih svetskih izvoznika citrusa, dobrovoljno će zaustaviti isporuke valensijskih pomorandži u Evropsku uniju (EU) iz oblasti pogođenih gljivičnom bolešću, saopštilo je u sredu Udruženje uzgajivača citrusa, preneo je Rojters.

Odluka da se obustavi izvoz u EU doneta je nakon 10 incidenata u kojima je gljivična bolest otkrivena na južnoafričkim citrusima, rekao je izvršni direktor Udruženja uzgajivača citrusa (CGA) Džastin Čedvik u saopštenju.

Čedvik je rekao da je dobrovoljna odluka imala za cilj da zaštiti dugoročni pristup Južne Afrike EU, njenom najvećem izvoznom tržištu, na koje otpada preko 40 odsto isporuka narandže i 27 odsto mekih citrusa, prema Nacionalnom savetu za poljoprivredni marketing Južne Afrike.

„Sa još mesec dana od tekuće izvozne sezone, odbori CGA i Foruma izvoznika svežih proizvoda doneli su odluku da dobrovoljno zatvore izvoz narandže iz Valensije iz područja pogođenih citrusom u Južnoj Africi u EU počevši od 16. septembra 2022.“, rekao je Čedvik.

Južnoafrički sektor citrusa, koji generiše 30 milijardi randa (1,73 milijarde dolara) godišnjeg izvoza i zapošljava 130.000 ljudi, ove godine se borio sa visokim troškovima za gorivo, đubrivo i transport, kao i sa promenama pravila koje je EU primenila u junu.

EU je primenila nova fitosanitarna pravila koja zahtevaju pojačan tretman hladnom za uvoz narandže iz Afrike, usred zabrinutosti zbog lažnog moljca (FCM), štetočine koja pogađa agrume. Taj potez je poremetio isporuke iz Južne Afrike, što je pokrenulo postupak za rešavanje spora u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) povodom toga.

Spor je na kraju rešen nakon pregovora dve strane, raščišćavajući 1.350 brodskih kontejnera od agruma koji su nedeljama bili zaglavljeni u lukama EU.

Zastoj je koštao južnoafričke uzgajivače citrusa skoro 12 miliona dolara, rekao je Čedvik.