Raste sumnja u Bajdenovu mentalnu sposobnost dok se približavaju izbori

Raste sumnja u Bajdenovu mentalnu sposobnost dok se približavaju izbori

Anketa je pokazala da sve veći udeo odraslih u SAD sumnja u mentalnu oštrinu i sposobnost 81-godišnjeg predsednika Džoa Bajdena, otvarajući prostor za neizvesnost uoči predstojećih izbora. Prema istraživanju sprovedenom od strane The Associated Press-NORC Centra, skoro 6 od 10 Amerikanaca izražava sumnju u Bajdenovu sposobnost da efikasno obavlja funkciju predsednika.

Istovremeno, sličan udeo anketiranih izražava nedostatak poverenja u mentalne sposobnosti bivšeg predsednika Donalda Trampa, ukazujući na to da su izbori između dva kandidata koji su daleko iznad standardne starosne granice za penzionisanje postali kao neka vrsta audicije u stvarnom vremenu.

Kritike na račun Bajdena, koji će se uskoro obraćati naciji u svom govoru o stanju Unije, uključuju nezadovoljstvo njegovim pristupom ekonomiji, imigraciji i spoljnoj politici. Unatoč tome što su većina demokrata skloni da odobri njegov rad, postoji značajan broj nezadovoljnih Amerikanaca.

Osim toga, anketa ukazuje na zabrinutost zbog stanja nacionalne ekonomije, dok većina ispitanika izražava optimizam u pogledu svojih ličnih finansija. Ipak, pesimizam se širi među glasačima zbog starosti i rizika od kognitivnog pada, a mnogi su duboko nesigurni u vezi sa svojim izborima na predstojećim izborima.

Iako se demokrate i republikanci ne slažu u svim pitanjima, postoji široko uverenje da ni Bajden ni Tramp nisu mentalno dorasli za funkciju predsednika. Sada se mnogi glasači okreću potencijalnim kandidatima za potpredsednika, svestni da bi ta osoba mogla preuzeti vodeću ulogu u narednim godinama.

Anketa, sprovedena među 1.102 odrasle osobe, otkriva duboku polarizaciju i zabrinutost među američkim biračima dok se izbori približavaju, ističući neizvesnost u pogledu budućnosti zemlje u vreme kada se suočava sa mnogim unutrašnjim i spoljnim izazovima.