NATO započinje vežbu odbrane na novoproširenom nordijskom području

NATO započinje vežbu odbrane na novoproširenom nordijskom području

NATO će u ponedeljak započeti vežbu odbrane svoje novoproširene nordijske teritorije, okupljajući više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja u vežbi koja će trajati skoro dve nedelje u severnim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Sa više od 4.000 finskih vojnika učesnika, Nordijski odgovor 2024, predvođen Norveškom, predstavlja najveće učešće novopridošlice NATO-a u nekoj stranoj vežbi, prema finskoj vojsci.

Finska, koja sa Rusijom deli granicu od 1.340 kilometara, pridružila se NATO-u u aprilu 2023. godine u istorijskom potezu nakon decenija vojnog nesvrstavanja. Susedna Švedska trenutno završava formalnosti za ulazak u vojnu alijansu kao njena 32. članica — najverovatnije u martu, nakon što je kandidatura ratifikovana od strane svih članica NATO-a.

Godinama se dvogodišnja NATO vežba, koja se izvodi u arktičkim ekstremima severne Norveške, nazivala „Hladni odgovor“. Međutim, proširenjem NATO-a sa Finskom i eventualno Švedskom, vežba se sada proširuje na „Nordijski odgovor“.

Vežba će se fokusirati na odbranu i zaštitu nordijskog regiona, uključujući obuke na kopnu, moru i u vazduhu, sa ciljem povećanja nordijske spremnosti i sposobnosti za izvođenje zajedničkih operacija u izazovnim vremenskim i klimatskim uslovima.

Novi finski predsednik Aleksander Stub pregledaće vežbu zajedno sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom u severnoj Norveškoj 7. marta, što predstavlja Stubovo prvo putovanje u inostranstvo od stupanja na dužnost kao šefa finske države i vrhovnog vojnog komandanta.